Nieuws en Evenementen

Zwerven in de natuur

31 december 2019 16.00 uur
Zwerven in de natuur

Ga mee op zwerfdag of een zwerfreis of neem een heel zwerfjaar. Ronald Groeneveld ontdekte hoe fijn het is om je even helemaal op te kunnen laden in de natuur. De startende ondernemer besloot er daarom zijn werk van te maken.

Samen met zijn vriendin Katrien de Jong richtte hij het bedrijf Zwerfkracht op. Zwerfkracht organiseert verschillende ‘zwerfmogelijkheden’ in de natuur. Zo vindt er iedere maand een zwerfdag (bijvoorbeeld op 24 januari) of een zwerfweekend plaats. Groeneveld en De Jong nemen natuurliefhebbers dan mee door het Drentse oerlandschap of over de stranden op Schiermonnikoog. Bevalt dat? Dan kunnen geïnteresseerden zich ook opgeven voor een zogenoemd zwerfjaar. Dit is een speciaal programma dat een jaar duurt en bestaat uit acht buitendagen met inspirerende opdrachten en oefeningen. De data zijn bekend, de locaties een verrassing. Wil je nog een stap verder? Dan kun je ook mee op zwerfreis naar Ierland, Noorwegen of Ecuador. 

Zwerven in de natuur

Maar wat houdt zwerven in de natuur eigenlijk in? Groeneveld legt uit: “Met alle drukte om ons heen is het vaak lastig om bij jezelf te komen en te blijven. In de natuur kan dat wel. Daar kun je dingen loslaten en weer rustig worden”, vertelt hij. “Ik ben zelf ook op zwerfreis geweest in Noorwegen. Ik had geen bereik, kon alleen maar in de natuur zijn of gesprekken voeren met de andere mensen die mee waren. Als je die vrijheid hebt ervaren, ga je vanzelf anders tegen dingen aankijken. Maar je hoeft niet meteen op reis, één dag uit de drukte kan je ook helpen.”

Groeneveld was werkzaam in de olie-industrie, maar de drukte op zijn werk ging hem steeds meer tegenstaan. “Ik had leuk werk en leuke collega’s, maar moest altijd bereikbaar zijn. Ik wilde meer tijd voor de dingen die echt belangrijk zijn”, legt hij uit. “Ik ging ook steeds meer nadenken. In principe ligt de helft van mijn leven achter mij. Wat wil ik de volgende helft doen? Ik heb een aantal grote beslissingen genomen en mijn werk opgezegd.”

Praktijkgerichte tips

Ter voorbereiding op de overstap naar het ondernemerschap volgde Groeneveld in De Drentse Zaak de workshopreeks De Ladder naar Succes. “Het is laagdrempelig, gezellig met de groep en heel leerzaam”, omschrijft hij. “Je krijgt veel tips die je meteen in de praktijk kunt toepassen. Zo leerde ik van Marcel van Beetz dat je op de website geen echt witte achtergrond moet doen, omdat dat te fel is. Drie keer raden wat wij als achtergrondkleur hadden”, lacht hij. “Dit soort dingen leer je niet als je op je stoel blijft zitten.”