Nieuws en Evenementen

Workshop Verbindend netwerken in Drentse Zaak: ‘Ik wil mensen geen kunstje leren’

09 januari 2019 8.00 uur
Workshop Verbindend netwerken in Drentse Zaak:  ‘Ik wil mensen geen kunstje leren’

Blijf jezelf. Dat is de belangrijkste tip die communicatietrainer Johan van Tiel netwerkende ondernemers wil meegeven. Tijdens de workshop Verbindend netwerken op dinsdag 15 januari in De Drentse Zaak gaat hij dieper in op hoe je meer resultaat en voldoening uit netwerken kunt halen.

De workshop Verbindend netwerken is het resultaat van een samenwerking tussen de OndernemersFabriek en De Drentse Zaak. Gezamenlijk bieden zij aan ondernemers een serie workshops aan die plaatsvinden in het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat in Assen. De reeks werd in oktober afgetrapt met de workshop Linkedin en wordt op 26 maart afgesloten met de workshop Factbased Marketing. De workshops kosten 50 euro, exclusief btw en duren van 13.00 tot 16.00 uur.

Wederzijdse interesse

“Netwerken draait om ontmoeten en verbinden”, zegt workshopgever en communicatietrainer Johan van Tiel. “Niet gelijk om business. Onder netwerken versta ik het onderhouden van contacten, zowel online als offline. Elkaar vanuit wederzijdse interesse verder helpen met iemands werk, carrière of privéleven.” Die wederzijdse interesse is daarin cruciaal, legt hij uit. “Je moet het niet doen om alleen jezelf te verkopen. Dat kan je een opdrachtje opleveren, maar voor de langere termijn zou ik gaan voor verbinding. Dat levert uiteindelijk veel meer op. Een goede netwerker geeft dan ook meer dan hij neemt. Hij of zij netwerkt omdat hij het leuk vindt om in gesprek te zijn met anderen. Netwerken kan zo’n beladen begrip zijn, maar eigenlijk is het niet meer dan een goed gesprek tussen mensen.”

Geen kunstje

Ruim 80 procent van de zakelijke beslissingen wordt genomen aan de hand van niet-zakelijke overwegingen, bijvoorbeeld op basis van vertrouwen. Als je bereid bent om te investeren in relaties, leidt dat ook vanzelf tot resultaat omdat mensen je iets gunnen, zo zegt Van Tiel. Ook al duurt dat soms maanden. Tijdens de workshop komen tien tips aan bod, waarmee deelnemers direct aan de slag kunnen. Daarnaast leren zij meer over welke indrukken zij achterlaten, wat wel en niet werkt bij netwerkgesprekken, wat de kracht is van luisteren, samenvatten en doorvragen en hoe je non-verbale communicatie in je voordeel inzet.

De workshop is interactief. De inhoud wordt deels bepaald aan de hand van input van deelnemers. “Mensen moeten hun ervaringen en kwetsbaarheden kunnen delen. Ik wil mensen namelijk geen kunstje leren, ik wil ze echt iets meegeven waar ze wat aan hebben. Dat kan alleen maar als ze worden geraakt, als ze het morgen echt anders willen gaan doen.”

Tips

Tijdens de workshop geeft Van Tiel deelnemers tien tips over netwerken mee. Drie daarvan wil hij alvast delen:

  • “Veel mensen denken zich anders te moeten gedragen, maar blijf vooral jezelf. Juist dan ben je onderscheidend en authentiek. Dat klinkt misschien simpel, maar dat is het lang niet voor iedereen.”
  • “Wat je geeft, krijg je terug. Netwerk om anderen te helpen en niet vanuit direct gewin voor jezelf. Zo bouw je aan vertrouwen.”
  • “Een deel van de workshop gaat over non-verbale communicatie. Vind je het bijvoorbeeld lastig om oogcontact te houden? Kies dan een vast punt, zoals iemands voorhoofd of neus. Zo blijf je mensen toch recht aankijken.”