Nieuws en Evenementen

Wet arbeidsmarkt in balans: Wat verandert er voor jou?

22 januari 2020 8.00 uur
Wet arbeidsmarkt in balans: Wat verandert er voor jou?

Per 1 januari zijn de regels rond arbeidscontracten en ontslag nogal veranderd. Met de nieuwe wet verandert er veel voor werkgevers én werknemers. Maar wat betekent de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) voor jou als werkgever? In een speciale workshop leggen Janneke de Leeuw (Doen Wat Werkt) en Inge Völlink (Völlink Personeels- & Organisatieadvies) dat graag aan je uit.

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zorgt voor nogal wat veranderingen. Zo betalen werkgevers vanaf 1 januari een lagere WW-premie voor werknemers met een contract voor onbepaalde tijd, krijgen payrollwerknemers een betere rechtspositie en oproepkrachten meer zekerheid op werk en inkomen. De regering wil met de veranderingen de kloof tussen vaste en flexibele contracten kleiner maken. “Voor werkgevers hebben de veranderingen veel gevolgen, ook administratief”, legt Völlink uit. Werkgevers moeten voor medewerkers met een tijdelijk contract bijvoorbeeld vijf procent meer WW-premie betalen, dan voor medewerkers met een vast contract. “Zekerheid voor de werknemer staat in de nieuwe wet echt centraal”, vat ze samen.

Transitievergoeding

Daarnaast hebben zowel medewerkers met een contract voor onbepaalde tijd, als met een tijdelijk contract, al vanaf de eerste werkdag recht op de zogenoemde transitievergoeding. Dit is een financiële vergoeding van de werkgever bij ontslag. “Tot 1 januari was dat na twee jaar”, licht De Leeuw de verandering toe. Daarnaast hebben werknemers met een contract waarin het aantal uren niet bepaald is - zoals een contract op oproepbasis of een min-maxcontract -, recht op het gemiddeld aantal uren dat ze in de afgelopen 12 maanden hebben gewerkt. 

Wat mag wel en wat niet?

De workshop wordt gegeven door Janneke de Leeuw, eigenaar van Doen Wat Werkt P&O-adviesbureau, en Inge Völlink, eigenaar van Völlink Personeels- & Organisatieadvies. Het tweetal adviseert en ondersteunt als zzp’er bedrijven met personeels- en organisatievraagstukken. “Wat mag vanaf 1 januari wel en wat niet, waar moet je als werkgever op letten, waar liggen risico’s en hoe kun je die verminderen?’, vertelt De Leeuw over de inhoud van de workshop. “Na de workshop ben je op de hoogte van de ins en outs en weet je waar je eventueel actie op moet ondernemen”, vult Völlink aan. De informatie tijdens de workshop wordt aangevuld met concrete voorbeelden. 

De workshop Wet arbeidsmarkt in balans wordt op dinsdag 4 februari gegeven en vindt plaats in De Drentse Zaak. De workshop begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Deelname kost 60 euro, exclusief btw. Aan de workshop kunnen maximaal 15 deelnemers meedoen, dus geef je snel op via info@dedrentsezaak.nl.