Nieuws en Evenementen

Van professioneel zeiler naar adviseur in bedrijfsfinanciën

08 mei 2019 8.00
Van professioneel zeiler naar adviseur in bedrijfsfinanciën

‘Iedere ondernemer brengt zijn eigen puzzel mee.’

Ooit was hij een professioneel zeiler die vol voor deelname aan de Olympische Spelen in Barcelona (1992) ging. Jaren later houdt Sjoerd Hoekstra zich bezig met een heel andere tak van sport: bedrijfsfinanciën. Dat doet hij onder meer vanuit het flexkantoor in De Drentse Zaak.

‘You can’t direct the wind, but you can adjust your sails.’ Het ondernemerschap gevat in de visie van een ondernemende zeiler. Je kunt de windrichting dan wel niet bepalen, maar wel je zeilen aanpassen. Dat deed ook Sjoerd Hoekstra. Sinds tien jaar ondersteunt hij bedrijven in Noord-Nederland met hun bedrijfsfinanciën en helpt hij mkb-ondernemers het rendement van hun onderneming te verbeteren.

Prioriteiten opstellen

Sommige van die bedrijven willen hun winst verhogen, anderen willen kosten besparen of zien kansen. “Soms gaat het slecht of even wat minder, maar het kan ook zijn dat een ondernemer er juist meer uit wil halen. Met hun financiële en soms juridische vragen komen ze dan bij mij terecht. Vragen die vaak gaan over de combinatie van zowel de zakelijke financiële situatie als de financiële situatie privé. Ik kijk dan met ze mee om te zien wat ik kan bijdragen”, legt Hoekstra uit. Als voorbeelden geeft hij een maatschap, waar iemand zich uit wil laten kopen of een moeilijke vordering die een bedrijf maar niet geïnd krijgt bij een klant. “Of een bedrijf dat meerdere mensen in dienst heeft. Het gaat goed, maar de eigenaar houdt er zelf niet genoeg aan over. Dan kijken we waar het beter kan en stellen we prioriteiten op met als doel het traject zo klein en efficiënt mogelijk te houden.”

De vragen waarmee klanten bij Hoekstra komen gaan veelal over hun ondernemingen. Maar zoals dat bij ondernemers gaat, hebben financiële situaties binnen de onderneming ook invloed op de privésituatie van de eigenaar, zowel financieel als emotioneel. “Je moet daarom altijd het menselijk aspect in het oog houden. Voor veel mensen is geld een moeilijk onderwerp. Iedere ondernemer brengt zijn eigen puzzel mee. Het zijn dan ook een soort puzzeltjes die opgelost moeten worden”, legt Hoekstra uit. “Daarvoor moet ik overzicht creëren. Dat is wat ik goed kan. Ik stap in om te onderzoeken, structuur aan te brengen en scenario’s uit te werken. Ook help ik mee bij het zetten van stappen richting een oplossing.” Die oplossing moet ook altijd echt haalbaar zijn benadrukt Hoekstra. “Je moet dingen niet ingewikkeld willen maken. Je moet doen wat ook echt kan.”

Snel schakelen

Naast het helpen van ondernemers met het verbeteren van hun financiële resultaten, ondersteunt Hoekstra ook gemeenten bij de uitvoering van het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen. De Bbz is een uitkering voor zelfstandigen die tijdelijk onvoldoende geld hebben om aan hun zakelijke en privé verplichtingen te voldoen. Dat doet hij één dag in de week vanuit het flexkantoor in De Drentse Zaak. En dat bevalt hem goed: “In het pand zit een mooie groep hardwerkende ondernemers.”

De locatie is voor Hoekstra sowieso handig, want bij de uitvoering van de Bbz werkt hij veel samen met Werkplein Drentsche Aa, dat ook een kantoor in het ondernemerscentrum heeft. Ook geeft het hem de mogelijkheid mogelijkheden te overdenken met Kram & Meersma, dat onder meer ondernemers met schuldenproblematiek helpt. “Ik kan zo snel schakelen, bijvoorbeeld met de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak. Die korte lijnen zijn heel fijn.”