Nieuws en Evenementen

Tozo: Hulp voor ondernemers

08 april 2020 8.00 uur
Tozo: Hulp voor ondernemers

Ben jij ondernemer en zit je door het coronavirus in zwaar weer? Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers - waaronder zzp’ers - die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Een voorbeeld is de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers: de Tozo.

De maatregelen van de overheid worden uitgevoerd door de verschillende gemeenten in Nederland. Voor inwoners van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo betekent dit dat zij terecht kunnen bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA). WPDA voert namelijk deze tijdelijke overbruggingsregeling uit. Maar wat houdt de regeling precies in? De Tozo ondersteunt zelfstandige ondernemers - waaronder zzp’ers - met inkomensondersteuning en/of een bedrijfskrediet. Op deze manier hebben zij een betere kans om hun bedrijf voort te zetten. 

Noodregeling

Een aanvraag voor de Tozo is dan ook bedoeld als noodregeling voor ondernemers die door de maatregelen in verband met de coronacrisis in financiële problemen komen en daardoor niet meer in de gelegenheid zijn om hun dagelijkse boodschappen, huur en/of ziektekostenverzekering te betalen. Waar normaal ook naar het inkomen van een partner wordt gekeken, is dat bij deze tijdelijke overbruggingsregeling niet zo. Wel vraagt de overheid om alleen gebruik te maken van de Tozo als het echt nodig is. Op deze manier wil de overheid voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van publieke middelen en dat er onnodige druk op de uitvoering van de regeling komt te staan. 

Voorwaarden

Om voor de aanvullende inkomensondersteuning in aanmerking te komen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je bent een gevestigde zelfstandige;
  • Je bent minimaal 18 jaar en hebt nog niet de pensioengerechtigde leeftijd bereikt;
  • Je bent woonachtig in de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo;
  • Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en jouw bedrijf of zelfstandig beroep wordt in Nederland uitgeoefend;
  • Je doet een aanvraag vanaf het moment dat de inkomsten uit jouw onderneming zo ver zijn gedaald dat je niet meer in jouw levensonderhoud kunt voorzien. Dit kan met terugwerkende kracht tot 1 maart 2020;
  • Je bent vóór 18 maart 2020 gestart met jouw onderneming;
  • Je voldoet aan het urencriterium. Dat wil zeggen dat je minimaal 1.225 uur per jaar werkzaam bent in je eigen bedrijf of zelfstandig beroep.


Let op: Op dit moment zijn er bedrijven actief die ondernemers hulp bieden bij het aanvragen van de Tozo. Deze hulp is doorgaans niet kosteloos en mogelijk niet zonder financiële gevolgen. U hoeft als ondernemer geen extra kosten te maken.

Aanmelden voor de overbruggingsregeling kan op de website van WPDA: www.wpda.nl/zelf-doen/aanmeldformulier-tijdelijke-bbz-regeling. Op die website is ook meer informatie te vinden over de Tozo en welke mogelijkheden er zijn.