Nieuws en Evenementen

Tineke van Leeuwen ervaart laagdrempeligheid DDZ als een warm bad

25 april 2018
Tineke van Leeuwen ervaart laagdrempeligheid DDZ als een warm bad

Mensen die dagbesteding volgen, moeten actief bij de maatschappij worden betrokken. Dat vindt Tineke van Leeuwen. Daarom is ze Bij TINUS gestart, een dagbesteding in Loon voor mensen met een beperking.

Bij TINUS is een totaalconcept, dat sinds eind vorig jaar verschillende soorten dagbesteding aanbiedt. De dagbesteding in Loon is gevestigd in het ‘Festina Lente’-huis, een grote woonboerderij dat naast ruimte voor dagbesteding, ook beschikbaar is als ontmoetingsplek en vergaderruimte. “Festina Lente betekent in het Latijn ‘haast u langzaam’”, legt Tineke van Leeuwen uit. De locatie van de dagbesteding was naar eigen zeggen in eerste instantie uit nood geboren. “Een samenwerking met andere ondernemers stopte. Sommige cliënten gaven aan mee te willen. Zo kwamen we gezamenlijk in Loon terecht.”

Wereld vergroten

De onderneemster vindt het belangrijk dat de dagbesteding de wereld van haar cliënten vergroot. “We kijken per persoon naar de talenten, mogelijkheden en interesses en stemmen daar de activiteiten op af. Deze activiteiten moeten zinvol zijn en ervoor zorgen dat onze cliënten een kijkje in de maatschappij kunnen nemen. Een dagbesteding is vaak een afgesloten geheel. Hier betrekken we ze bij van alles.” In het gebouw is dan ook een logeerhuis en een atelier te vinden. Daarnaast zijn de producten die gemaakt worden te koop in de galerie in Festina Lente.

“De dagbesteding moet echt een ontmoetingshuis worden waar ook mensen die behoefte aan een praatje hebben kunnen langskomen. Daarnaast is de locatie ook beschikbaar voor ondernemers die een workshop willen geven. Daar kunnen we met de cliënten dan weer een rol in spelen, denk aan bijvoorbeeld iets lekkers bij de koffie.” Ook zoekt Van Leeuwen met Bij TINUS de samenwerking met andere ondernemers en organisaties. Bijvoorbeeld met veteranenopvang De Compound in Assen. “De Compound zal ons initiatief ook met kleine hand- en spandiensten ondersteunen. Hierdoor blijven de veteranen maatschappelijk betrokken en kunnen we gezamenlijk een verschil maken voor de mensen die het nodig hebben.”

Warm bad

In januari volgde ze in De Drentse Zaak de workshopreeks Ladder naar Succes. Een eerdere samenwerking met ondernemers liep niet goed, waardoor ze benieuwd was hoe ze er als ondernemer voor stond. “Niet geschoten is altijd mis. Ik kreeg zo ontzettend veel energie van de Ladder. Daarnaast was ik echt positief verrast door de laagdrempeligheid van De Drentse Zaak. Ik heb het als een warm bad ervaren”, vertelt ze enthousiast.

Vooral de positieve en inspirerende verhalen van de workshopgevers en andere deelnemers zijn haar bijgebleven. “Dat contact met andere ondernemers is heel leuk. We hebben veel gelachen met elkaar en ondanks de grote verschillen elkaar aan veel nieuwe ideeën geholpen.” Tijdens de workshopreeks maken ondernemers onder meer een SWOT-analyse, oftewel een sterkte-zwakteanalyse. “Dat helpt jezelf te vormen als ondernemer. Als begeleider ben ik toch altijd bezig met anderen en niet echt gewend om zo naar mezelf te kijken. Ontzettend leerzaam.”

Talent

Na haar deelname aan de Ladder, besloot ze zich ook aan te melden voor Heel Drenthe Pitcht. Ook daar kijkt ze positief op terug. “Ik wil iedere ondernemer oproepen om naar de volgende editie te gaan, zodat we onze netwerken kunnen uitbreiden en elkaar kunnen versterken. Er zitten zoveel nieuwe ondernemers tussen die heel erg goed bezig zijn. Het zou mooi zijn als gevestigde ondernemers dat talent zo ook zien.”