Nieuws en Evenementen

Thuiswerken: zo doe je dat

01 april 2020 8.00 uur
Thuiswerken: zo doe je dat

Ineens werken miljoenen Nederlanders iedere dag vanuit huis. Thuiswerken: de één vindt het heerlijk, de ander went er maar met moeite aan. Om die laatste categorie op weg te helpen, hebben we tips verzameld die écht werken.

Kruip je iedere ochtend fris en fruitig achter je computer, of werk je inmiddels op de meest onregelmatige tijden en in je luie trainingsbroek? Heb je het rijk voor je alleen, of moet dat werken gebeuren tussen het helpen van je kinderen met hun huiswerk, het huishouden en het koken door? Wat je situatie ook is, er is een aantal tips die je kunnen helpen. En hoe logisch ze soms ook klinken, de uitvoering is vaak stukken lastiger en vraagt om een flinke dosis zelfdiscipline. 

     1. Doe alsof je naar kantoor gaat

Sta op tijd op en doe kleding aan die je ook naar je werk aan zou doen. Dus niet die fijne joggingbroek, maar gewoon die ene spijkerbroek die je ook naar kantoor aan doet. En aangezien je op kantoor iedere dag op ongeveer dezelfde tijd begint, begin je nu ook op een vast tijdstip. Structuur is belangrijk, dus stel een planning op en hou je waar mogelijk aan je normale kantoortijden. Hoe lekker je bed ‘s ochtends ook ligt.

     2. Zorg voor een goede werkplek

Creëer in je huis een fijne werkplek, het liefst op een enigszins rustige plek. Dus niet met je laptop op schoot op de bank of aan de drukke keukentafel. Werken jij en je partner allebei vanuit huis en hebben jullie de zorg voor jullie kinderen? Wissel elkaar dan af. Spreek bijvoorbeeld af dat de één ‘s ochtends op tijd begint en de ander ‘s middags werkt. In een paar uur kun je veel doen, als je maar de mogelijkheid hebt tot geconcentreerd en daarmee effectief werken. 

     3. Maak lijstjes

Juist als je effectief moet werken, wil je geen tijd verspillen. Maak daarom lijstjes. Denk aan to-do-lijstjes en een planning. Schrijf op wat je vandaag écht moet doen en bedenk hoe lang je daarmee bezig bent. En begin met de belangrijkste dingen, zodat je je concentratie volledig kunt benutten.

     4. Blijf samenwerken met collega’s

Op afstand samenwerken met collega’s: soms een flinke uitdaging. Maar heel belangrijk om wel te blijven doen! Niet alleen omdat je zo afspraken kunt maken over de werkzaamheden die jullie moeten doen, maar ook omdat het goed is om af en toe je hart te luchten. Want we maken ons allemaal zorgen. Gelukkig leven we in een tijd dat we gebruik kunnen maken van heel wat digitale communicatiemiddelen. Kies daarom uit tools als Google Drive, Microsoft Teams, Skype, Slack of Asana wat het beste bij jou en je collega’s past. Ben je zzp’er? Plan Skype-koffiepauzes met andere zzp’ers.