Nieuws en Evenementen

Strijden voor meer kennis over ernstige allergieën

12 februari 2020 8.00 uur
Strijden voor meer kennis over ernstige allergieën

De zorg voor haar eigen dochter - die een ernstige noten- en pinda-allergie heeft - inspireerde Jessica Bonnema uit Assen tot het oprichten van een eigen bedrijf. Als allergy consultant geeft ze nu voorlichtingen en lezingen over hoe je moet omgaan met ernstige allergieën.

Die voorlichtingen geeft de allergiespecialist aan zowel ouders met ernstig allergische kinderen, als op scholen, in de kinderopvang, de zorg of in de horeca. Haar dochter is nog maar twee jaar als ze haar eerste hevige allergische reactie krijgt. “Inmiddels is ze 13 en hebben we al meerdere malen een ambulance nodig gehad. Ondanks dat we heel zorgvuldig zijn, kun je reacties nooit 100 procent voorkomen”, legt Bonnema uit. “Allergenenvermeldingen op de productverpakking kunnen niet kloppen of er komt een allergie bij. Mijn dochter is allergisch voor noten, pinda’s en voor iets wat we nog niet weten. Dat wordt nu uitgezocht.” Zo’n allergie heeft veel gevolgen voor het kind, maar ook voor zijn of haar omgeving. “Je mag geen eten delen, moet altijd zelf eten meenemen”, somt Bonnema op. “En kinderen moeten mondig worden om zichzelf te beschermen. Dat betekent dat ze al op jonge leeftijd moeten kunnen aangeven wat ze nodig hebben en nee moeten leren zeggen. Ook tegen volwassenen.”

Wat als het misgaat?

Om haar dochter en hun omgeving zo goed mogelijk te kunnen helpen, verzamelde Bonnema zoveel mogelijk informatie. “Ik was op een gegeven moment zoveel aan het uitleggen: wat mag wel, wat niet, wat moet je doen als het toch misgaat... Daarom heb ik een website gemaakt met alle antwoorden en later ook nog een filmpje.” Dat filmpje werd al snel ontdekt door de fabrikant van de EpiPen; een injectiespuit met adrenaline. “Er kwamen steeds meer geïnteresseerden, zowel op de website als op de Facebookpagina. Ik wilde er meer mee doen. Ik wil voorkomen dat mensen niet weten wat ze moeten doen als een kind een allergische reactie heeft.”

Mogelijkheden en kansen

Daarom besloot Bonnema voor zichzelf te beginnen en als allergy consultant verder te gaan. Haar eerste stap? Meedoen aan De Ladder naar Succes. Deze workshopreeks in De Drentse Zaak leert (startende) ondernemers over alle facetten van het ondernemerschap. “Ik las er altijd over in de krant. Toen ik er klaar voor was, heb ik mij opgegeven. En wat was het leuk!” Ze bewaart goede herinneringen aan haar medecursisten en de workshops. “Ik heb zoveel leuke mensen ontmoet en mooie contacten opgedaan. We gaan met een groepje nu ook samen naar netwerkbijeenkomsten”, vertelt ze enthousiast. “En door de vragen die iedereen stelt leer je veel over hoe anderen naar jou en je bedrijf kijken. Je leert welke onduidelijkheden er nog zijn. De Ladder geeft je veel mogelijkheden en kansen. Ik heb ze met beide handen aangegrepen.”