Nieuws en Evenementen

Ook ondernemers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken

23 oktober 2019 8.00 uur
Ook ondernemers kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken

Ondernemen is leuk! Maar soms ook even helemaal niet. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Facturen worden steeds maar niet betaald, al een paar maanden vallen de inkomsten tegen, je hebt flinke onverwachte kosten of er is iets gebeurd in je privéleven.

De ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak zien het bijna dagelijks: problemen kunnen zich snel en gemakkelijk opstapelen. Kun je daarom wel wat extra (financiële) steun en advies gebruiken? De ondernemersadviseurs helpen je graag. Daarvoor hebben ze verschillende mogelijkheden. Zo geven ze starters en gevestigde ondernemers bedrijfsadvies, helpen ze bij het opstellen van een ondernemersplan of denken ze mee bij allerlei ondernemersvragen. Daarnaast bieden ze hulp bij het regelen en aanvragen van een financiering. Want ook ondernemers kunnen soms een (financieel) steuntje in de rug gebruiken. 

Bbz-regeling

Eén van die financieringen is de Bbz-regeling. Het Bbz is een tijdelijke bijstandsuitkering voor zelfstandigen en een vangnet voor ondernemers die te maken hebben met financiële problemen. Daarvoor maakt het niet uit in welke fase van het ondernemerschap je zit. Of je nou starter bent of al jaren meeloopt: de Bbz-regeling is breed en biedt per fase verschillende mogelijkheden.

Het Bbz is er speciaal voor ondernemers die tijdelijk niet meer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien en volledig aangewezen zijn op het inkomen uit hun bedrijf. Binnen de regeling is het wel belangrijk dat je onderneming - op termijn - levensvatbaar is. Dit betekent dat je normaal gesproken kunt leven van je bedrijfsinkomen of eventueel ander (partner)inkomen en aan al je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Soms is een tijdelijke aanvulling op je bedrijfsinkomen genoeg, een andere keer past een krediet beter, omdat je zo je bedrijf in stand kunt houden. 

Voorwaarden en veranderingen

Om in aanmerking te komen voor de speciale ondernemersregeling moet je voldoen aan verschillende voorwaarden. Naast dat een onderneming levensvatbaar moet zijn, moeten ondernemers - starters uitgezonderd - minimaal anderhalf jaar ondernemer zijn en mag hij of zij geen andere mogelijkheden hebben om aan geld te komen. Wat ook belangrijk is, is dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je per jaar minimaal 1225 uur in je bedrijf werkt. 

Per 1 januari 2020 vinden er een aantal wijzigingen plaats binnen de Bbz-regeling. Een belangrijke verandering zit hem in de regeling voor ‘oudere ondernemers’. Hiervoor komen in de nieuwe regeling alleen nog ondernemers in aanmerking die geboren zijn voor 1 januari 1960. Eerder gold de regeling voor zelfstandigheden tussen de 55 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd.

Wil je meer weten over het Bbz of wat de ondernemersadviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem gerust contact op via 0592-763401.