Nieuws en Evenementen

Ondernemers staan er niet alleen voor

05 augustus 2020 8.00 uur
Ondernemers staan er niet alleen voor

De coronacrisis heeft veel ondernemers in de problemen gebracht. Hele sectoren lagen of liggen zelfs stil. Kapperszaken, de horeca en de entertainmentindustrie: allemaal moesten ze hun deuren sluiten. Maar ook ondernemers in andere sectoren zagen hun omzet teruglopen. Met de Tozo probeert het kabinet hen te helpen.

Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers en is speciaal in het leven geroepen voor ondernemers - waaronder zzp’ers - die door het coronavirus in zwaar weer zitten. De Tozo wordt uitgevoerd door gemeenten. Voor inwoners van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo betekent dit dat zij terecht kunnen bij Werkplein Drentsche Aa (WPDA).

Inkomensondersteuning of bedrijfskrediet

De regeling helpt zelfstandig ondernemers met inkomensondersteuning en/of een bedrijfskrediet. Dit verhoogt de kans op voortzetting van het bedrijf. “Dat veel ondernemers door de coronacrisis geen goed jaar draaien, is geen nieuws”, vertelt ondernemersadviseur Albert Rouwkema. “Maar de meeste ondernemers kunnen tot nu toe wel hun hoofd boven water houden. Als er een tweede golf komt, ga ik me wel echt zorgen maken.”

Rouwkema maakt deel uit van het team ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak. Hoewel aanvragen voor de Tozo via Werkplein Drentsche Aa gaan, worden de aanvragen voor bedrijfskredieten vervolgens beoordeeld door de ondernemersadviseurs. “De aanvragen voor een aanvullende uitkering voor levensonderhoud pakt WPDA op, terwijl wij met de aanvragen voor bedrijfskredieten aan de slag gaan”, legt Rouwkema uit.

In gesprek

Maar de ondernemersadviseurs in De Drentse Zaak doen meer. Bedrijven die een bedrijfskrediet hebben aangevraagd, krijgen ook een uitnodiging om met één van de adviseurs om tafel te gaan. “We bespreken dan hoe het er nu voor staat en onderzoeken of we wat kunnen betekenen. Denk aan coaching of hulp bij een overstap naar een andere sector. We willen ondernemers laten zien dat ze er niet alleen voor staan”, benadrukt Rouwkema. “We merken dat dat wordt gewaardeerd. Veel ondernemers die een aanvraag doen, hebben nooit eerder hulp nodig gehad. Ze hebben bedrijven die voor corona hartstikke goed liepen. Dan ben ik blij dat we nog iets voor ze kunnen doen.”

Halverwege maart introduceerde het kabinet Tozo 1. Sinds 1 juni is er een opvolger: Tozo 2. Deze geldt tot 1 oktober. Het belangrijkste verschil zit hem in het inkomen van een eventuele partner. Dat telt nu bij een aanvraag ook mee. “Voor de Tozo 1 hadden we zo’n 1700 aanvragen. We krijgen nu een stuk minder aanvragen binnen dan in het begin. Dat komt deels doordat we allemaal weer wat meer mogen en deels door het meetellen van het partnerinkomen.”

Aanmelden

Aanmelden voor de overbruggingsregeling kan op de website van WPDA: www.wpda.nl/zelf-doen/aanmeldformulier-tijdelijke-bbz-regeling. Op die website is ook meer informatie te vinden over de Tozo en de mogelijkheden die er zijn.