Nieuws en Evenementen

Ondernemen om uit de bijstand te komen

21 augustus 2018
Ondernemen om uit de bijstand te komen

Op een laagdrempelige manier starten met ondernemen, terwijl je je uitkering behoudt? Ondernemerschap is een van de manieren om uit de bijstand te komen. Daarom is de regeling ‘Parttime ondernemerschap’ opgezet, speciaal voor mensen met een (bijstands)uitkering.

In De Drentse Zaak kunnen (startende) ondernemers onder meer terecht voor workshops en cursussen. Maar het ondernemerscentrum is meer. In het pand aan de Beilerstraat zijn ook de ondernemersadviseurs van Werkplein Drentsche Aa te vinden. Zij helpen ondernemers in de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo met het starten of juist stoppen van hun bedrijf, met financiële ondersteuning en met coaching. Ze begeleiden ondernemers tijdens het opstellen van hun ondernemingsplan, met het ontwikkelen van (ondernemers)vaardigheden en ze weten alles over specifieke ondernemersuitkeringen.

Laagdrempelig

Eén van die uitkeringen is de regeling ‘Parttime ondernemerschap’. Mensen met een (bijstands)uitkering mogen na toestemming met behoud van hun uitkering parttime ondernemen, tegen marktconforme prijzen. Deze toestemming wordt verleend na een oriënterend gesprek met ondernemersadviseur Albert Rouwkema (Werkplein Drentsche Aa). “Het is een laagdrempelige regeling, die mensen met een uitkering de kans geeft te beginnen met ondernemen. Denk daarbij aan kleinschalige bedrijven, zoals thuiswerk, een webshop of administratief werk. Het werkt namelijk alleen als mensen geen startkapitaal nodig hebben. De regeling geeft mensen de ruimte om te kijken of ze geschikt zijn voor het ondernemerschap en of hun idee werkt. En als zelfstandige vraagt niemand je naar je ervaring, diploma of leeftijd. Of je nou 18 of 65 jaar bent; starten kan altijd.”

Duaal traject

Deelnemers aan de regeling mogen per week maximaal twintig uur aan hun onderneming besteden, omdat ze anders voor de Belastingdienst ondernemer voor de inkomstenbelasting zijn. “Het is een soort duaal traject, waarin mensen kunnen onderzoeken wat ze leuk vinden en of daar geld mee te verdienen is. Maar het is parttime. Mensen moeten daarnaast bijvoorbeeld ook contact blijven houden met hun werkcoach, met als doel dat deelnemers actief naar werk in loondienst blijven zoeken.” Ondernemers die al enige tijd ondernemer zijn en tijdelijk onvoldoende geld hebben om aan hun zakelijke en privéverplichtingen te voldoen vallen niet onder deze regeling. Zij kunnen in aanmerking komen voor de Bbz-uitkering.

Eén op drie stroomt succesvol uit

Ruim één op de drie deelnemers stroomt succesvol uit de regeling. “De ondernemingen die mensen zijn begonnen, kunnen best groot worden. De ondernemers gaan dan te veel verdienen voor hun uitkering. Ze kunnen zichzelf redden of schuiven door naar de Bbz”, legt Rouwkema uit. De regeling bestaat dan ook uit meer dan het behoud van een uitkering. Zo krijgen ondernemers een speciale coach toegewezen en kunnen ze trainingen en/of cursussen volgen. “Als je boekhouder, schilder of nagelstyliste bent, gaan we ervan uit dat je dat kunt. We begrijpen echter dat belastingen, boekhouding, marketing en acquisitie andere takken van sport zijn. Daar kunnen wij mee helpen.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met ondernemersadviseur Albert Rouwkema voor een afspraak.