Nieuws en Evenementen

Olav Reijers: ‘Mooie plek om mensen te ontvangen’

19 december 2018
Olav Reijers: ‘Mooie plek om mensen te ontvangen’

Olav Reijers is een bekend gezicht in De Drentse Zaak. Niet alleen heeft de ondernemer er een flexplek, ook is Reijers bestuurslid van het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat. Met zijn bedrijf ‘Het verhaal van de plek’ wil hij bijzondere plekken op een leuke manier beleefbaar en zichtbaar maken.

Olav Reijers is van oorsprong kunsthistoricus en archeoloog. Zes jaar geleden begon hij als zelfstandig cultureel ondernemer en zette hij Het verhaal van de plek op. Het was niet zijn eerste kennismaking met het ondernemerschap, want jaren daarvoor was hij al als zelfstandige actief als onder meer reisleider en tekstschrijver. “Ik vind het heel leuk om meer over de achtergrond te vertellen. Dat deed ik vroeger al als reisleider bij excursies of groepsreizen. Zo heb ik een poosje op de rondvaart in Amsterdam gewerkt. Hartstikke leuk. Het verveelde nooit.”

Verhalen vertellen

Later ging hij zijn werk als reisleider combineren met een andere manier van verhalen vertellen: Reijers ging boekjes en gidsen schrijven. Toen Drents Plateau - een voormalige organisatie voor erfgoededucatie en ruimtelijke ordening - een nieuwe directeur zocht twijfelde Reijers geen moment. Hij solliciteerde, werd gekozen en bleef zo’n tien jaar aan het roer staan. Nadat het Drents Plateau werd opgeheven, begon hij voor zichzelf.

“Wat hebben mensen eraan? Hoe zorg je dat mensen en/of bedrijven er wat mee kunnen doen? Hoe vertel je op een leuke manier het verhaal?”, somt Reijers vragen op die centraal staan in zijn werk. “Ik ben nieuwsgierig. Hoe komt het dat iets eruitziet zoals het eruitziet? Achter een plek zitten vaak bijzondere verhalen. Die wil ik vertellen.” Zo schreef hij voor het Recreatieschap Drenthe meerdere e-books over Drenthe vanaf het water, is hij betrokken bij de herinrichting van de synagoge in Coevorden en werkt hij aan een project rond kinderfietsroutes in Aa en Hunze. De ene keer voert hij de opdrachten volledig zelf uit, de andere keer stuurt hij een groep betrokkenen aan. Maar ook gemeenten door het gehele land huren Reijers in. Soms als interim, een andere keer voor het schrijven van beleidsplannen of visiestukken.

Maatschappelijke insteek

In 2012 maakte hij voor het eerst kennis met De Drentse Zaak, toen hij een flexplek zocht. “De locatie en vooral het pand spreken mij heel erg aan. Het klopt met mijn werk. Daarnaast is het een mooie plek om mensen te ontvangen”, legt hij zijn keuze uit. Twee jaar later trad hij toe tot het driekoppig bestuur van het ondernemerscentrum. “Ik ben erbij gekomen als vertegenwoordiger van de huurders, als een soort huurderscommissaris. Bij besluiten kijk ik ook naar het huurdersperspectief: wat betekent het besluit voor hen? Ik kan mij heel goed vinden in de maatschappelijk insteek van De Drentse Zaak. Denk aan de werkontwikkelplekken in de keuken, achter de receptie of als conciërge. Daarnaast is het een plek waar startende ondernemers op weg geholpen worden. Heel mooi, vooral vanwege de combinatie met de gevestigde ondernemers die bijvoorbeeld een kantoor huren. Dat werkt heel goed.”