Nieuws en Evenementen

Nieuw in DDZ: juridisch inloopspreekuur

23 mei 2018
Nieuw in DDZ: juridisch inloopspreekuur

Ben je ondernemer en in een juridisch conflict beland? Of heb je twijfels bij een contract dat je moet ondertekenen? Vanaf juni houden De Drentse Zaak en Post Juridische Diensten een tweewekelijks spreekuur, speciaal voor ondernemers die rondlopen met juridische vragen.

De Drentse Zaak houdt wekelijks verschillende, gratis inloopspreekuren voor ondernemers. Zo kan het ondernemerscentrum op een laagdrempelige manier ondernemers helpen en tegelijkertijd haar kennis delen. Het MKB-juridisch inloopspreekuur is het nieuwste spreekuur in het rijtje. Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat het spreekuur alleen voor mkb’ers is, zijn alle ondernemers meer dan welkom. Dus ook zzp’ers. “Het nieuwe spreekuur past goed bij de ambitie van De Drentse Zaak om hét kenniscentrum voor ondernemers te zijn”, vertelt René Post van Post Juridische Diensten. “Het juridisch aspect miste daarin nog.”

Alle ondernemers kunnen met hun juridische vragen terecht bij het MKB-juridisch inloopspreekuur. Hierbij kun je volgens Post denken aan de volgende vragen: “Wat moet je doen als je in een juridisch geschil terecht komt? Als je een discussie met een klant hebt of als die een factuur niet wil betalen? Of als je een huurcontract moet ondertekenen?”, somt hij op. “Eigenlijk alles wat een ondernemer op juridisch vlak kan overkomen.” Centraal daarin staat het voorkomen van problemen. “Heel veel ondernemers ondertekenen bijvoorbeeld ‘zomaar’ een contract en durven er niet tegenin te gaan. Het spreekuur draait dan ook om een stukje preventie, door ondernemers vooraf te adviseren.”

Leren van oud-ondernemers

Het juridisch spreekuur vindt één keer in de twee weken plaats, op woensdagochtend in de oneven weken. Het eerste inloopspreekuur staat gepland op woensdag 6 juni. In de even weken staat de woensdagochtend in het teken van het ‘Ondernemersklankbord’, een spreekuur voor ondernemers die vragen hebben over onder meer hun bedrijfsvoering. Je kunt namelijk met een groot aantal onderwerpen terecht bij het Ondernemersklankbord. Hoe boor je bijvoorbeeld nieuwe markten aan? Of hoe schrijf je een goed bedrijfsplan?

Stichting Ondernemersklankbord is een organisatie waar succesvolle, oud-ondernemers hun kennis en ervaring delen met andere ondernemers. Hun doel is om de succeskansen van ondernemingen te vergroten. De stichting vormt vooral een klankbord. De vrijwilligers zijn dan ook gesprekspartner. Ze werken persoonlijk, praktisch en oplossingsgericht.

Schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers

Als ondernemer sta je er vaak alleen voor. Met vragen over bijvoorbeeld je financiële situatie, kun je vaak niet direct bij een collega(-ondernemer) terecht. Om (ex-)ondernemers goed van dienst te zijn organiseert Kram en Meersma SHVO iedere maandag en woensdag een spreekuur in De Drentse Zaak. Ondernemers kunnen op die dagen binnenlopen met vragen over financiën, schulden en de voorzieningen die er zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de Bbz (bijstand voor zelfstandigen).

Kram en Meersma SHVO is gespecialiseerd in schuldhulpverlening voor ondernemers. Jeanette Kram en Jeannette Meersma combineren in hun hulp coaching en mediation. Vaak gaat het namelijk om complexe zaken waarin financiële problemen een grote rol spelen en waarbij via verschillende instanties en regelingen hulp te krijgen is.