Nieuws en Evenementen

NIC helpt (semi-)overheden efficiënt in te kopen

20 november 2019 8.00 uur
NIC helpt (semi-)overheden efficiënt in te kopen

Al bijna honderd jaar helpt het NIC (Nederlands Inkoop Centrum) overheden en semi-overheden met hun inkoop. Dat doen ze altijd vanuit de regio, voor organisaties uit de regio en met medewerkers uit het gebied. Zo ook vanuit hun kantoor in De Drentse Zaak.

Het NIC heeft daarnaast vestigingen in Den Haag, Eindhoven en Zwolle. De locatie in Assen werkt voor (semi-)overheden in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Dit kunnen de provincies zelf zijn, gemeenten of waterschappen, maar ook scholen, ziekenhuizen of woningbouwcorporaties. “We ondersteunen deze organisaties met hun inkoop en contractmanagement”, legt managing consultant Tjeerd Planting uit. (Semi-)overheden hebben bij hogere inkoopbedragen namelijk te maken met de Europese aanbestedingsregels. “Als een gemeente bijvoorbeeld nieuwe computerschermen wil kopen of wanneer het meubilair aan vervanging toe is, kan een medewerker niet zomaar een winkel binnenlopen”, legt Planting uit. 

Aanbestedingen

Hetzelfde geldt voor een scholengemeenschap die nieuwe digiborden wil kopen of een ziekenhuis dat op zoek is naar een schoonmaakbedrijf. “Zo’n opdracht moet eerst worden aanbesteed, zodat iedereen de kans krijgt om daarop in te schrijven”, vertelt Planting. Bij een aanbesteding komt veel kijken. Zo moet er onder meer een programma van eisen worden opgesteld en moeten alle offertes aan het einde van het proces beoordeeld worden op prijs en kwaliteit, om te bepalen aan welk bedrijf de opdracht wordt gegund. 

Daarnaast ondersteunt het NIC overheden bij het professionaliseren van haar inkoop en inkoopbeleid. “Dan onderzoeken we gezamenlijk hoe dat efficiënter, rechtmatiger en doelmatiger kan. Door bijvoorbeeld als scholengemeenschap samen papier in te gaan kopen, in plaats van per school.” Ook kan het NIC het contractmanagement uit handen nemen.

Op projectbasis of gedetacheerd

Iedere medewerker van het NIC heeft zijn of haar eigen specialiteit. Zo weet de één alles over ict en kan de ander klanten het beste helpen met vragen rondom schoonmaakwerkzaamheden. “Zo kunnen we altijd met de klant mee de diepte in en haar voorzien van een echt goed advies.” Dat kan op projectbasis, maar medewerkers worden ook gedetacheerd om klanten een langere tijd bij één of meerdere vraagstukken te helpen. 

De inkooporganisatie heeft sinds een aantal jaren een kantoor in De Drentse Zaak. Een bewuste keuze, vertelt Planting. “De locatie is centraal en de uitstraling van het gebouw speelt ook een rol. Als we klanten ontvangen zijn ze meteen enthousiast. Ook hebben we hier de mogelijkheid om zelf bijeenkomsten te organiseren en kunnen we altijd een extra ruimte huren als we dat nodig hebben.”