Nieuws en Evenementen

Natascha Puper: ‘Wat ik doe, bestond nog niet’

23 oktober 2018
Natascha Puper: ‘Wat ik doe, bestond nog niet’

Anderhalf jaar geleden stapte ze voor het eerst De Drentse Zaak binnen, op zoek naar hulp bij het opstarten van haar bedrijf. Natascha Puper volgde vervolgens de Ladder naar Succes en deed mee aan Heel Drenthe Pitcht. Nu is ze er klaar voor om met Yin Yoga Medical haar verhaal te vertellen: “Wat ik doe, bestond nog niet”.

Yin staat voor het vinden van je persoonlijke balans en yoga voor het leren voelen wat goed voor je is. “En medical staat niet voor medicijnen of iets dergelijks, maar voor jezelf kunnen zijn. Want dat is het beste medicijn dat er is”, legt Natascha Puper uit Assen uit. Nadat ze via haar familie met een voorstadium van kanker te maken kreeg, ging Puper op zoek naar haar persoonlijke balans. Dat vond ze in het programma Body Balance, dat bestaat uit Yoga Tai Chi en Pilates. In haar zoektocht naar meer verdieping, ontwikkelde ze zich verder in Yin Yoga. Toen ze in haar omgeving voor de tweede keer geconfronteerd werd met de diagnose kanker, ging ze op een andere manier naar de wereld kijken. “Ik wilde zo graag weten waarom we ziek worden”, vertelt ze. “Ik ben naar van alles geweest, maar ik miste overal de samenhang. Daarom besloot ik daar zelf mee aan de slag te gaan. Met Yin Yoga Medical probeer ik de kennis uit de medische wereld, de emotionele beleving en het lichaam samen te brengen. Wat ik doe bestond nog niet. Dit miste ik.”

‘Niets zweverigs’

Daarvoor maakt ze onder meer veelvuldig gebruik van spreekwoorden. “Vroeger zeiden ze regelmatig: het zit tussen je oren”, geeft ze als voorbeeld. “Nou, dat klopt. Je brein geeft namelijk continu seintjes af. Net als dat mensen buikpijn krijgen van stress. Vroeger verklaarden we dat door te zeggen dat iemand niet kan verteren wat er gebeurt. Heel veel van die spreekwoorden kloppen. Dat ben ik gaan koppelen aan de andere facetten.” En daar is niets zweverigs aan, benadrukt Puper. “Ik hou van logica en simpelheid. Werk veel met plaatjes en met humor. Het is niet moeilijk. Het gaat om goed kijken en de wijsheid van vroeger combineren met de kennis van nu. Het is een optelsom, een zoektocht naar verbanden.”

Het ‘Eigen-wijze lichaam’

Puper heeft daarom een cursus ontwikkeld: het ‘Eigen-wijze lichaam’. Ze hoopt ermee onder meer artsen en mensen die werkzaam zijn in de sociale sector te inspireren de psyche en het fysieke met elkaar te combineren. “Ik wil mensen weer leren voelen. Dat ze leren zelf te beoordelen wat goed voor ze is. Er zijn duizenden diëten, therapieën en manieren, maar wie leert je luisteren naar jezelf?”, geeft ze mee.

Ze is dankbaar voor alle hulp die ze in De Drentse Zaak heeft gekregen tijdens het opstarten. Vooral aan de gratis workshopreeks de Ladder naar Succes bewaart ze goede herinneringen. “De Ladder heeft mij echt geholpen de trechter te vinden. Ik was met heel veel bezig. Door de workshops leerde ik een richting te vinden en mij daarop te concentreren.”