Nieuws en Evenementen

Monique Edens geniet iedere dag van haar onderneming

10 januari 2018
Monique Edens geniet iedere dag van haar onderneming

Al vijf jaar lang runt Monique Edens haar drogisterij in Tynaarlo. Toen ze de kans kreeg om Drogisterij Alldro over te nemen van de vorige eigenaren, moest ze alle zeilen bijzetten. Een ‘kleine wervelstorm’, zo noemt ze deze periode, waarin ze hulp kreeg van onder meer De Drentse Zaak.

“Ik wil dat winkeltje zijn waar mensen de snelweg voor af gaan”, vertelt de onderneemster ambitieus. Drogisterij Alldro is dan ook niet zomaar een drogisterij. De winkel beschikt ook over een postkantoor, een stomerij en is een schoen- en kledingreparatiepunt. “Drogisterij Alldro is zo veel meer dan een drogisterij. Zo hebben we ook een webshop met 67.000 artikelen. Via de webshop ontvangen we bestellingen tot ver buiten de directe regio.” Daarnaast kan men in de winkel terecht voor een boeket bloemen en is er een uitgebreid snoepassortiment te vinden. Met echte drogisterij-drop, zonder kunstmatige toevoegingen. Zo verkoopt Monique Edens onder meer het nostalgische snoepgoed ‘massee’, een bijproduct uit de bakkerswereld. Het snoepgoed stond vroeger ook wel bekend onder de naam bokkevet of borsthoning.

De Drentse Zaak

Edens begon als 17-jarige bij Drogisterij Alldro als stagiaire. Nadat ze vervolgens jarenlang in Portugal woonde, keerde ze terug naar Nederland. Daar hoorde ze dat de eigenaren van de drogisterij in Tynaarlo op zoek waren naar een vervanger. “Toen ik stage liep was dat al een droom van mij. Ik had interesse, maar ook een uitkering. Maar omdat ik het zo graag wilde ben ik naar mijn contactpersoon van Werkplein Drentsche Aa gegaan. Die heeft mij doorgestuurd naar Klaas Olijve, een ondernemersadviseur in De Drentse Zaak.” Zo kwam Edens een paar jaar geleden bij De Drentse Zaak terecht. “Ik heb diverse gesprekken gehad met Klaas en een traject bij Vuurkracht in Haren gevolgd. Daar heb ik gewerkt aan mijn bedrijfsplan. Klaas heeft dat plan goedgekeurd en mij hulp en ondersteuning geboden.”

Bijzondere winkel

Met haar ervaring in de drogisterijwereld, maar vooral ook met haar passie heeft ze er een bijzondere winkel van weten te maken. “Een ouderwetse dorpswinkel”, vertelt ze. “Het is er gezellig, mensen maken hier een praatje met elkaar en iedereen krijgt aandacht. Dat betekent ook dat je soms even moet wachten op je beurt.” Vooral toeristen - vaak uit de drukke Randstad - zijn ervan onder de indruk, zo geeft ze aan. Deze zomer hoorde Edens nog dat haar winkel er één is om verliefd op te worden. “Deze toeristen waren zelfs bedrijfsleider van een grote, landelijke drogisterijketen. Dat is dan toch een groot compliment.”

Nu ze vijf jaar haar eigen winkel heeft, blikt ze terug op haar overstap naar het ondernemerschap. Dat gaat met een niet te onderdrukken enthousiasme: “Ik merk steeds meer dat het geen ‘We gaan even naar Drogisterij Alldro’ is, maar ‘We gaan even naar Monique.’ Ik geniet hier echt iedere dag.”