Nieuws en Evenementen

Miranda de Groot biedt steun bij verzuim

07 februari 2018
Miranda de Groot biedt steun bij verzuim

Met haar bedrijf Energique Ondernemers helpt Miranda de Groot uit Assen organisaties die te maken hebben met veel verzuim (weer) op weg. Maar misschien nog wel belangrijker vindt ze het om stresscounseling preventief in te zetten. In het Gezinsblad van vandaag vertelt ze erover.

“Een gemiddelde burn-out duurt zo’n 9 tot 14 maanden. En voor een bedrijf kunnen de kosten oplopen tot over de 100.000 euro”, somt Miranda de Groot uit Assen op. Haar bedrijf Energique Ondernemers helpt leidinggevenden en medewerkers bij verzuim ‘meer naar elkaar toe te bewegen’. Ze legt uit: “Wat heeft de leidinggevende voor invloed op het verzuim? En wat is de invloed van de medewerker? Als er niks verandert, valt die medewerker later weer uit. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Stress vormde de rode draad

Zelf eindigde de onderneemster twee keer overspannen thuis en kent ze ook de andere kant van stress, doordat ze bij een vorige werkgever te maken kreeg met een ‘bore out’, oftewel ziek van verveling. Vanuit haar eigen interesse besloot ze de opleiding tot stresscounselor te volgen. “Stress vormde lange tijd de rode draad in mijn leven. Met behulp van de opleiding hoopte ik er meer over te weten te komen en tools te leren waardoor ik beter kon omgaan met mijn stress.” Inmiddels zet ze de opleiding en haar eigen ervaring in om anderen te helpen. “We praten als maatschappij ontzettend veel over stress en hebben er allemaal last van, maar tegelijk lijken we af en toe met onze handen in het haar te zitten”, legt ze uit. “Door gericht aan het werk te gaan kunnen we achterhalen waar de stress vandaan komt en wat er nodig is om het stressniveau te verlagen. De uitkomst ligt echt in het aanbieden van maatwerk. Waar het bedrijf behoefte aan heeft en waar de medewerkers behoefte aan hebben ligt vaak niet op één lijn. Maak die behoeften daarom bespreekbaar. Vanuit beide kanten.”

Voorkomen is de beste oplossing

Maar misschien nog wel belangrijker vindt ze het om stresscounseling preventief in te zetten. “Voorkomen is toch uiteindelijk de beste oplossing. Voor sommige bedrijven worden de verzuimkosten zo hoog, dat de continuïteit in gevaar komt. Daar kunnen we volgens mij nog veel aan veranderen.” Zo biedt Energique Ondernemers bedrijven een speciale tool aan, waarmee het verzuim in kaart gebracht kan worden. Deze ‘stressmeter’ meet hoe het staat met de stress op een afdeling of binnen een organisatie en geeft een advies over de te nemen stappen.

Geen spijt

Als startende ondernemer volgde ze bij De Drentse Zaak de workshopreeks Ladder naar Succes. Een enthousiaste vriendin tipte haar: “Ze zei dat ik het ook moest doen. Het was hartstikke leuk. Ik heb er dan ook zeker geen spijt van. Sowieso vind ik het heel leuk dat we in Assen een organisatie als De Drentse Zaak hebben. Zo dichtbij, en het is er echt voor de startende ondernemer. Heel waardevol.”
Ook de workshopreeks beviel haar goed: “Alle onderdelen van het ondernemerschap kwamen aan bod. Ik heb er echt wat aan gehad. Heb er een leuke club mensen ontmoet, net als veel leuke workshopgevers. Mensen waar je op kunt terugvallen, als je met vragen zit. Het was heel interessant en verhelderend.”