Nieuws en Evenementen

Melvyn Gisolf: 'De Drentse Zaak is een bron van inspiratie’

13 februari 2019 8.00 uur
Melvyn Gisolf: 'De Drentse Zaak is een bron van inspiratie’

Het veranderen van zijn eetpatroon leverde Melvyn Gisolf uit Assen nog iets anders op: een eigen bedrijf. Chocoladeliefhebbers kunnen bij Mayan Chocolate terecht voor handgemaakte, rauwe biologische chocolade. Intenser van smaak en verrijkt met honing.

Toen Melvyn Gisolf uit Assen zijn eetpatroon op de kop wilde gooien, kwam hij op het idee voor handgemaakte, rauwe chocolade. “Ik at altijd al chocolade, kon het gewoon onmogelijk laten staan. Daarom gingen we op zoek naar een alternatief.” Samen met zijn vriend Anton begon hij te experimenteren met rauwe chocolade. “Het kostte wel een paar maanden voordat we zoiets hadden van: dit is het helemaal”, vertelt hij. “Om het zoeter te maken hebben we van alles geprobeerd, tot we bij honing uitkwamen.” De honing vervangt het hoge suikergehalte dat normaal in chocolade zit. “Nu zitten er alleen nog maar natuurlijke suikers in.”

‘Genietchocolade’

In hun woning hebben ze een smeltbak van zes liter, waarin de chocolade langzaam wordt verwarmd. “Normaal gaat dit met een temperatuur van rond de 65 graden. Wij verwarmen de chocolade met zo’n 40 graden. Resultaat: de smaakstoffen blijven behouden, waardoor de smaak puurder is”, legt Gisolf uit. Nadat de chocolade zo’n negen tot tien uur heeft staan smelten, wordt de biologische honing toegevoegd. “Onze chocolade is meer verantwoord, een gezondere keuze”, licht de ondernemer toe. “Het is ook echt genietchocolade. Je eet de reep niet in één keer op, omdat het intenser is.”

Gisolf werd geboren in Honduras. In het Midden-Amerikaanse land leven in kleinere gemeenschappen Maya’s. Het is de reden dat het bedrijf de naam Mayan Chocolate kreeg. “Misschien ligt mijn voorkeur voor chocolade in mijn DNA opgesloten, want de Maya’s waren de eerste populatie die chocolade heeft ontdekt. Mijn geboorteland ligt in de regio waar ook de oorsprong van chocolade ligt”, klinkt het enthousiast. “In onze chocolade proef je dan ook hoe het ooit bedoeld is.

Van hobby naar werk

Toen Gisolf zijn baan kwijtraakte, besloot hij van een hobby zijn werk te maken. Via een gesprek met Werkplein Drentsche Aa kwam hij bij ondernemersadviseur Albert Rouwkema terecht. In De Drentse Zaak legde hij aan Rouwkema zijn plannen uit. “Hij was gelijk enthousiast. Had nog niet eerder zo’n idee gehoord.” De ondernemersadviseur verwees Gisolf door naar Martijn van der Tuin, vanuit De Drentse Zaak actief als ondernemerscoach. “Van hem leerde ik echt als ondernemer denken: altijd redeneren vanuit je klant.” Gisolf omschrijft De Drentse Zaak als een ‘bron van inspiratie’. “Als ondernemer leef je zo in je eigen bubbel. Hier kom je in contact met anderen. Al die verschillende ondernemers. Heel mooi. Je gaat niet alleen anders door ze denken, je kunt ook onwijs veel van ze leren.”

De komende jaren hoopt Gisolf Mayan Chocolate te kunnen uitbreiden. Daarnaast heeft hij een speciale wens: “Ik hoop dat we over een paar jaar een project kunnen starten waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of mensen met het syndroom van Down terecht kunnen om te werken. Waar we chocolade maken en inpakken en waar ook een cafeetje bij is. Zodat ook zij een plek hebben waar ze zich veilig en fijn voelen.”