Nieuws en Evenementen

Maurice Vos: 'Doen waar je hart ligt'

31 januari 2018
Maurice Vos: 'Doen waar je hart ligt'

Maurice Vos fotografeert en schrijft. De Assenaar wilde doen waar zijn hart lag, ging daarom journalistiek studeren en begon een eigen bedrijf. Om eens met andere ogen naar zijn bedrijf te kijken, volgde hij in De Drentse Zaak de Ladder naar Succes, dat volgens hem heel inspirerend werkte. In het Gezinsblad van 31 januari vertelt hij over zijn ervaringen.

Sinds Maurice Vos journalistiek ging studeren, heeft zijn leven een totaal andere wending genomen. Inmiddels werkt de freelance fotograaf en journalist onder meer voor het Gezinsblad en de Asser Courant en is hij bij Dit is Assen! (eind)redacteur. Daarnaast fotografeert hij voor verschillende bedrijven en deed hij de ‘pr’ voor de PopUp-winkel Mooi Verhaal in het centrum van de Drentse hoofdstad. “Ik noem mijzelf ook wel een journalistiek geschoold fotograaf”, lacht hij.
De ondernemer werkte bij verzekeraar Univé. Hij koos ervoor om minder te gaan werken, zijn vrouw ging namelijk meer werken. Zijn vrije dagen besteedde hij aan zijn deeltijd studie journalistiek aan het Windesheim in Zwolle. “Het verzekeringswerk was niet mijn passie. Univé was een goede werkgever en ik ging nooit met tegenzin naar mijn werk, maar ik wilde graag doen waar mijn hart ligt.”

Schrijven is puzzelen

En dat is in de journalistiek. “Ik vind het mooi om dingen te creëren, van niets iets maken en dat vervolgens te presenteren.” Tijdens zijn studie besloot hij ook de fotografie meer op te pakken. Bewust, zo vertelt Vos. “Als ik als journalist ook zelf foto’s kan leveren, is dat een pré. Inmiddels ben ik meer met foto’s bezig, dan met teksten. Schrijven is soms ook puzzelen, maar beide wil ik blijven doen. Ik hou van bijzondere mensen en hun verhalen. Voor de krant Dit is Assen schrijf ik lange interviews en voor de rubriek Het Portret in de Asser Courant gaat het meer om de foto en is de tekst ondersteunend.”
Verhalen vertellen. Dat is wat hij wil. Als fotograaf vindt hij het belangrijk dat er wat gebeurt op de foto en dat de geportretteerde zichzelf herkent. Als journalist wil hij dat de geïnterviewde uitgebreid aan het woord komt. “Ik hou van verhalen die geschreven zijn als ‘full quote’. Het gaat niet om mijn tekst, maar om het verhaal van de geïnterviewde. Ik laat de geïnterviewde zo veel mogelijk aan het woord. Alsof diegene rechtstreeks tegen je praat.”

Neus op de feiten

Hoewel hij al twee jaar ondernemer is, besloot hij in november vorig jaar de Ladder naar Succes te volgen. “Ik ben gestopt bij Univé Verzekeringen en wil een draai aan het ondernemerschap geven. Met andere ogen naar mijn bedrijf kijken. De Ladder werkte heel inspirerend. Niet alles was nieuw, maar het is toch goed om overal weer even bij stil te staan en met je neus op de feiten te worden gedrukt.”
En wat hij nog meer heeft geleerd tijdens ‘de Ladder’? Dat hij geen bedrijfje heeft, maar een bedrijf. “Ik heb toch de neiging om dat wat ik doe te verkleinen. Dat is onzin. Er zit veel tijd en energie in, zowel van mij, als van mijn gezin. Het is dan wel een eenmanszaak, maar ook een bedrijf.”