Nieuws en Evenementen

Margot van Belkum: ‘Ik wilde mij meer specialiseren’

11 december 2018
Margot van Belkum: ‘Ik wilde mij meer specialiseren’

Na een reorganisatie besloot Margot van Belkum uit Assen het roer om te gooien. Ze wilde geen allrounder meer zijn, maar zich volledig kunnen richten op dat waar ze goed in is. Dus ging ze niet op zoek naar een andere baan, maar begon ze haar eigen communicatiebureau.

Jarenlang werkte ze in de zorgsector als allround communicatiemedewerker. Tot ze door een reorganisatie haar baan kwijtraakte. “Toen kwam de vraag: ‘Wat wil ik nou?’ Ik wilde de dingen doen waar mijn hart echt naar uitgaat. Ik wilde mij meer specialiseren.” Zo begon de onderneemster Bureau van Belkum, waarmee ze zich richt op drie diensten. Zo helpt ze zzp’ers met hun promotie, helpt ze websites optimaliseren en redigeert ze tekstproducties zoals folders en nieuwsbrieven. “Ik wil mensen helpen die een blik van buiten nodig hebben”, legt ze uit. “Ik weet in welk schuitje zzp’ers zitten en waar ze tegenaan lopen om zich te onderscheiden van alle anderen.”

Netwerk

Al eerder twijfelde Van Belkum over een overstap naar het ondernemerschap. Toen wel parttime, naast een functie in loondienst. “Maar combineren leek mij toch niet het beste idee, dus dan nu maar helemaal”, lacht ze. “Hartstikke spannend, maar ik kan gelukkig leunen op mijn ervaring.” In al die jaren heeft ze een behoorlijk netwerk opgebouwd, dat ze ook nu weer hoopt in te kunnen zetten. “Fotografen, vormgevers, tekstschrijvers. Als ik hoor wat een klant wil, ken ik ongetwijfeld mensen die daar goed bij passen. Ik zou het mooi vinden als ik dat kan samenbrengen.”

Wat in al haar werk terugkomt is haar geloof dat alles beter kan. “Ik ben best kritisch, ga ervan uit dat er altijd iets te verbeteren is. Daarnaast moet communicatie altijd zo overkomen, zoals het bedoeld is. Zodat het bedrijf, de website of de tekst een succes wordt.”

Heel mooie basis

Toen ze op internet op de Ladder naar Succes stuitte twijfelde ze geen moment. Ze schreef zich in voor de gratis workshopreeks die De Drentse Zaak aanbiedt aan (startende) ondernemers. “De workshops hebben een heel mooie basis gelegd. Als je bezig bent met het starten van een eigen bedrijf, is het heel leuk om met mensen aan tafel te zitten die met dezelfde dingen bezig zijn of tegen dezelfde dingen aanlopen”, legt ze uit. “Het is mooi om een groep deelnemers te zien groeien. Aan het einde van de reeks is iedereen zekerder van zichzelf en zijn of haar idee.”

Vooral de eerste workshop - Bezield ondernemen van Marjan Muis - is haar bijgebleven. Ze noemt het een ‘stimulans’ om door te gaan. “Door Marjan ging er bij mij heel veel borrelen, bijvoorbeeld over de keuzes die je maakt en hoe je je als ondernemer presenteert. Meestal hebben mensen meer redenen in hun hoofd waarom hun bedrijf zou falen, dan slagen. Haar woorden en tips hebben me echt aan het denken gezet en gestimuleerd.”