Nieuws en Evenementen

Ladder naar Succes: ‘Je hebt veel aan elkaar’

27 maart 2019 8.00 uur
Ladder naar Succes:  ‘Je hebt veel aan elkaar’

Ze is de nieuwe coördinator van de sociale winkel en bestuurslid van Stichting Budget Support Assen. Daarom was Tirza Engberts op zoek naar meer informatie over de verschillende aspecten die bij het ondernemerschap komen kijken. Zo kwam ze bij de Ladder naar Succes terecht.

Stichting Budget Support Assen zet zich in voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Dit doet de stichting met raad en daad, maar ook met de sociale winkel en de bekende sinterklaasactie. Oprichtster Marjan IJzerman overleed vorig jaar april plotseling, waarna het bestaan van Budget Support even op losse schroeven kwam te staan. “Dat ze overleed was niet alleen een groot persoonlijk verlies, maar ze liet ook echt een gat achter binnen de stichting”, vertelt Tirza Engberts. “Maar het moet blijven bestaan. Het is zo nodig. Daarom zijn we met een aantal vrijwilligers gaan zitten om te kijken hoe we gezamenlijk dat gat konden opvullen.”

Vrijwilligers

Engberts zette zich in voor het behoud van de sinterklaasactie, dat ervoor zorgt dat ook kinderen in minimagezinnen cadeaus krijgen. “Toen kwam de sociale winkel erbij en inmiddels ben ik de hele week actief. Net als veel andere vrijwilligers. Dat doen we allemaal belangeloos. Het scheelt dat we al jaren bij de stichting betrokken zijn. Daardoor weten we hoe Marjan dingen deed en wat haar visie was. Dat helpt”, legt ze uit.

Engberts werd tien jaar geleden afgekeurd en kwam daarna als vrijwilliger bij Stichting Budget Support terecht. “Marjan zei altijd dat ik zo veel in mijn mars had en zo veel meer kon dan ik dacht. Maar als je een jaar geleden had gezegd, dat ik dit nu zou doen, had ik je voor gek verklaard. Ik heb echt in mijn nieuwe rol moeten groeien. Inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik op de juiste plek zit. Ik heb er heel veel plezier in.”

Basiskennis

In haar nieuwe rol zocht ze naar meer handvatten en een stukje basiskennis over allerlei aspecten. Dat vond ze bij de Ladder naar Succes, de gratis workshopreeks voor (startende) ondernemers. “Ik deed alles op intuïtie. Heb dan ook zeker wat aan de Ladder naar Succes gehad. Vooral ook aan het contact met de medecursisten. Het was niet alleen gezellig, maar ook inspirerend. Je hebt veel aan elkaar. Er deden mensen mee die al veel ervaring met ondernemen hebben en mensen met alleen een idee. Zo verschillend, maar iedereen haalde er wat uit.”

Ze bewaart goede herinneringen aan de workshop van Nico Jan van Hemel van Het Geheime Wapen Communicatie. “Hij vertelde over hoe je een boodschap overbrengt en over free publicity. Dat sluit aan bij wat we als stichting willen. Daar moeten we het echt van hebben.” Ook een tip van workshopgever Marjan Muis is blijven hangen. “Ze gaf mee dat je moet staan als een boom. Rechtop en tegen een stootje kunnen. Toen ik laatst een presentatie gaf, dacht ik daar meteen aan. Zo’n tip neem je je hele leven mee.”