Nieuws en Evenementen

Karina Stapensea helpt creatieve oplossingen vinden in mediation

27 februari 2018
Karina Stapensea helpt creatieve oplossingen vinden in mediation

Creatieve oplossingen vinden. Dat is het doel van Hermes Mediation. Eigenaar Karina Stapensea helpt met haar mediationpraktijk (pas)gescheiden stellen, buren of mensen met een arbeidsconflict.

Karina Stapensea is zeker geen scheidsrechter, zo benadrukt ze snel. Als mediator is ze een neutrale, derde persoon. Een mediator begeleidt mensen namelijk van conflict naar oplossing. Iets wat Stapensea nu zo’n drie jaar doet. Haar bedrijf heeft ze dan ook niet voor niets vernoemd naar Hermes, een figuur uit de Griekse mythologie. “Hermes was boodschapper tussen de onder- en bovenwereld. Hij was informatieoverdrager. Dat ben ik eigenlijk ook. Ik zorg dat twee partijen in elkaars schoenen leren te staan, zodat er begrip over en weer ontstaat.”

Weer samen door één deur

Belangrijk voor een mediator is neutraliteit. “Mediation is toepasbaar op iedere relatie waarin sprake is van wrijving of een conflict. Ik observeer en probeer zo de pijnpunten eruit te halen”, legt de onderneemster uit. De partijen die gebruik maken van een mediator, moeten zelf de oplossing aandragen. “Ik leid ze er slechts naar toe. Als mediator heb je dan ook altijd begrip voor beide partijen.” Haar motivatie haalt ze uit eigen ervaring. Zelf maakte ze na een scheiding ook een mediationtraject mee. “Ik wil de wereld een beetje mooier maken. Dat mensen weer samen door één deur kunnen. Dat doen we door plaats te maken voor het uitspreken van gevoelens. Wat steekt beide partijen in de situatie? Dat uitspreken geeft ruimte.”

Boost

In november volgde ze in De Drentse Zaak de Ladder naar Succes. Stapensea werd door een collega-mediator gewezen op de workshopreeks voor (startende) ondernemers. Via internet zocht ze naar meer informatie. “Daar sprak zo veel enthousiasme uit. Ik heb me meteen ingeschreven. Uiteindelijk bleek het nog leuker te zijn dan ik dacht”, vertelt ze enthousiast. “De Ladder gaf me ontzettend veel energie. Het was zo leuk. Ik kreeg er echt een boost van.”

Meerwaarde

Als voordelen noemt ze de vele onderdelen die behandeld worden en de mix van workshops en (startende) ondernemers. “We hadden een grote groep met deelnemers. Zeer divers, waardoor je ontzettend veel van elkaar leert. Dat is van grote meerwaarde.”

Ook bewaart ze goede herinneringen aan de workshopgevers. “Echte ondernemers die hun kennis en ervaring met je willen delen. Ze willen er echt voor je zijn en zijn gemotiveerd om je verder te helpen.” Over de vraag welke workshop er voor haar het meest uitsprong, hoeft ze niet lang na te denken: “Het verhaal van Nico Jan van Hemel van Het Geheime Wapen Tekstschrijvers is me het meest bijgebleven. Ik ben zelf erg tekstueel ingesteld. Taal is mooi. Ik wist dat je er veel mee kunt doen, maar zó veel. Geweldig.”