Nieuws en Evenementen

Janet van Toor-Wiersma: ‘Durf ervoor te gaan’

04 september 2019 8.00 uur
Janet van Toor-Wiersma: ‘Durf ervoor te gaan’

Na 23 jaar in loondienst was Janet van Toor-Wiersema toe aan een nieuwe uitdaging. Hoewel ze haar werk bij de Rabobank ontzettend leuk vond, wil ze zich met meer dan alleen financiële zaken bezighouden. Daarom gaat ze als mediator familiebedrijven begeleiden bij een bedrijfsovername.

“Mijn werk was leuk, de klanten waren leuk en de Rabobank was een goede werkgever”, begint Janet van Toor. Als private banker hielp ze ondernemers met hun financiële zaken. “Ik ga hen inzicht in hoe ze hun zaken zo kunnen regelen dat ze nu en later goed hebben”, legt ze uit. “In mijn werk draaide het om dromen waarmaken. Daarvoor mocht ik veel mooie gesprekken voeren. Vooral dat wat mensen beweegt vond ik ontzettend interessant.” Toch is ze na 23 jaar met haar werk bij de bank gestopt. “Ik wil me niet meer alleen met financiën bezighouden. Ik wil meer uit al die mooie gesprekken halen. Wat ik ga doen, is eigenlijk een verlengstuk van mijn werk nu.”

Aan de keukentafel

Vorig jaar volgde Van Toor de opleiding tot mediator. Ook deed ze in het verleden de master Adviseur voor familiebedrijven. “Hoe zorg je dat mensen communiceren? Dat is zo belangrijk. In relaties, maar ook binnen familiebedrijven.” Voor haar functie bij de Rabobank Assen en Noord-Drenthe sprak ze veel met ondernemers. Ook bedrijfsovernames kwamen dan regelmatig aan bod. “Als de wensen over en weer niet duidelijk zijn, kan het behoorlijk escaleren. Jammer, want dat was te voorkomen met goede begeleiding. Ik wil mensen graag helpen in gesprek te komen. Gewoon aan hun keukentafel.”

De Ladder naar Succes

Op dit moment zit de onderneemster volop in de voorbereidingsfase en werkt ze aan haar ondernemersplan. “Hoewel ik geen financiering nodig heb, vind ik een ondernemersplan wel belangrijk. Het helpt me structureren. Welke vragen hebben mensen? Hoe kan ik hen helpen? En wat heb ik daarvoor nodig?”, vertelt ze. Ook volgde ze De Ladder naar Succes, een gratis workshopreeks voor (startende) ondernemers in De Drentse Zaak. Ze gaf zich op na een tip van een oud-collega. “Door mijn werk weet ik veel over ondernemen, maar ook heel veel niet. Daarnaast was ik benieuwd naar de ideeën van anderen en naar hoe zij over mijn idee dachten.”  

‘Durf ervoor te gaan’

De Ladder bestaat uit tien workshops. In de workshops worden alle facetten van het ondernemerschap behandeld. Vooral de workshop van Marjan Muis over bezield ondernemen is Van Toor bijgebleven. “Zij kan echt de vinger op de zere plek leggen. Wat maakt ondernemen bijzonder en waarom past het bij je? Durf ervoor te gaan, zo gaf ze ons mee. Haar workshop is heel inspirerend. Maar ik heb aan de hele Ladder wat gehad. Het is mooi om samen alle dimensies van het ondernemerschap langs te gaan.”

Ook geïnteresseerd in de Ladder naar Succes?

Wil je ook De Ladder volgen? Er staat voor 2019 nog een nieuwe editie op het programma. Deze start op 6 november, klik hier voor meer informatie.