Nieuws en Evenementen

'In Nederland wilden we ook gewoon aan het werk'

20 november 2018 8:00
'In Nederland wilden we ook gewoon aan het werk'

Deelnemers van de Ladder naar Succes, huurders van De Drentse Zaak en evenementen, workshops of trainingen. Ze komen allemaal op deze plek voorbij. Zo ook De Ladder 3, een workshopreeks speciaal ontwikkeld voor statushouders die een onderneming willen starten. De eerste editie zit er inmiddels op. Hoe kijken trainster Marian Buivenga-Lammers en deelneemster Sheren Ailan terug?

“Het was heel goed. Ik heb veel nuttige informatie geleerd. Over de Nederlandse wet, de regels, de belasting”, somt Sheren Ailan op. Samen met haar man Feras Laktineh volgde ze De Ladder 3, een variant van De Ladder naar Succes. De Ladder naar Succes is een workshopreeks voor (startende) ondernemers. In negen workshops worden diverse elementen van het ondernemerschap behandeld. De Ladder naar Succes 3 is speciaal ontwikkeld voor statushouders met de ambitie om in Nederland (wederom) een bedrijf te starten. Ze worden begeleid bij het opstellen van een ondernemingsplan en krijgen zakelijk Nederlands.

Fotograaf en cameraman

Ailan vluchtte 3,5 jaar geleden samen met haar man vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië werkte Ailan als civiel ingenieur en Laktineh als fotograaf en cameraman. “In Nederland wilden we ook gewoon weer aan het werk, maar het is heel moeilijk om werk te vinden. Het is lastig om nog een keer vanaf nul te beginnen. Toen zijn we naar de gemeente Assen gegaan, omdat we wat voor onszelf wilden beginnen”, legt ze uit. Via Werkplein Drentsche Aa en ondernemersadviseur Albert Rouwkema kwamen ze bij de Ladder 3 terecht.

In het 27 weken durend programma hielp Erwin Matthijssen van ondernemersadviesbureau Friedeberg Consultancy de acht deelnemers met hun ondernemingsplan. Marian Buivenga-Lammers van Beowulf Training & Communicatie hielp ze met hun ondernemersvaardigheden, marketing en zakelijk Nederlands. “Dat was heel leuk om te doen”, vertelt Buivenga-Lammers enthousiast. “Ze waren super gemotiveerd. Bijna iedereen is nu uit de bijstand. De één heeft een pizzeria gestart, de ander een autogarage en weer een ander is de fotografie ingegaan.”

Syrisch ondernemen vs. Hollands ondernemen

Ailan en haar man hebben samen een bedrijf opgestart: Feras fotografie in Assen. Haar man maakt de foto’s en films, Ailan is onder meer verantwoordelijk voor het contact met klanten, de promotionele activiteiten en de sociale media. “We doen van alles, fotoshoots van mensen en dieren, maar ook films. Onze specialiteit is Arabische feesten, omdat we precies weten hoe die opgebouwd worden”, legt ze uit.

Ondernemen in Syrië en ondernemen in Nederland, wat zijn de grootste verschillen? “In Syrië betaal je als ondernemer geen belasting”, geeft ze een voorbeeld. “Ook kun je daar alles zelf regelen. Hier gaat heel veel stapje voor stapje en zijn er veel regels. Door de cursus konden we kennismaken met deze regels en een netwerk opbouwen.”

Vervolg

“We willen mensen een kans bieden een gedegen bedrijf op te zetten met een hoge kans van slagen”, legt Buivenga-Lammers uit. “Daarom helpen we deelnemers ook met onder meer markt-, veld- en bureauonderzoeken.” Inmiddels zijn de begeleiders druk bezig met de voorbereidingen voor een tweede editie. Ben je statushouder en wil je een eigen bedrijf beginnen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de ondernemersadviseurs van Werkplein Drentsche Aa in De Drentse Zaak.