Nieuws en Evenementen

‘Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal’

25 september 2018
‘Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal’

Schuldhulpverlening voor ondernemers. Het is complexe materie. Gelukkig zijn er in De Drentse Zaak twee specialisten gevestigd: Jeanette Kram en Jeannette Meersma. Hun bedrijf Kram & Meersma SHVO helpt ondernemers met schuldhulpverlening, mediation en coaching. Advies nodig? Kom langs tijdens hun gratis spreekuur!

De ‘Jeannetjes’ worden ze in De Drentse Zaak ook wel liefkozend genoemd. Jeanette Kram en Jeannette Meersma leerden elkaar kennen op hun werk bij de Groningse Kredietbank. “Ik stelde me voor: ‘Ik ben Jeanette’. Toen hoorde ik: ‘Ik ook’”, vertelt Jeanette Kram lachend. Jaren later en na verschillende omzwervingen kwamen ze vanwege een opdracht voor Florijn schuldhulpverlening in De Drentse Zaak terecht. “Toen zij ermee stopten, besloten we het zelf te gaan doen. Dat is nu een jaar geleden”, legt Kram uit in hun kantoor op de eerste verdieping van het monumentale pand aan de Beilerstraat. Ook nadat ze samen Kram & Meersma SHVO hadden opgericht, besloten ze in De Drentse Zaak te blijven. “We hebben hier een mooi kantoor en voelen ons erg op onze plek, mede door de sfeer.” Een jaar later is ook Danny van Klink aangesloten. Daarnaast krijgen ze sinds september ondersteuning van een stagiair.

Juridisch complexe zaken

Het bedrijf biedt ondernemers schuldhulpverlening, coaching en mediation aan. Mediation is oplossingsgericht en wordt door Kram & Meersma ingezet wanneer er sprake is van een conflict. Bijvoorbeeld met werk- of afnemers, maar ook bij particulieren die een scheidingstraject doorlopen. Maar wat maakt schuldhulpverlening bij ondernemers nou anders? “Bij ondernemers gaat het om juridisch complexere zaken. De regels verschillen ook. Denk daarnaast aan leaseconstructies, hogere schulden en meer schuldeisers. Maar ook veel schulden bij de Belastingdienst, zoals de omzetbelasting”, somt Kram op.

Tijdens hun werk zien ze dat ondernemers eenvoudig in de schulden kunnen komen. Soms volledig buiten hun schuld, een andere keer door een ‘stomme fout’ met grote consequenties. “Iedere ondernemer heeft zijn eigen verhaal. Bij een schuldenlast gaat het al snel om zo’n 100.000 euro. Soms door ziekte of overlijden van een partner. Vaak door vette pech. Of ze hebben een niet zo handige beslissing genomen. Maar altijd met de beste bedoelingen.”

Ondernemer centraal

Hoewel schuldhulpverlening procesmatig is, zorgen Kram en Meersma er altijd voor dat de ondernemer en zijn of haar verhaal centraal staat. “Ieder verhaal is anders. We willen wat met die verhalen doen, door met financiële coaching of mediation ook het gedrag van de ondernemer te veranderen. Anders zijn de schulden weg, maar komen ze zo weer terug. Doordat we voor onszelf begonnen zijn, hebben we de ruimte om zelf te kiezen hoe we iemand begeleiden en hoe ver we daarin gaan. We kunnen zelf invulling geven aan hoe we met de ondernemers omgaan.”

Spreekuur

Omdat het persoonlijke voorop moet staan, hebben Kram & Meersma SHVO het spreekuur ‘Schuldhulpverlening voor ondernemers’ opgericht. Ondernemers kunnen op maandag- en woensdagochtend De Drentse Zaak binnenlopen met hun vragen over financiën, schulden en de voorzieningen die er zijn. “Dat spreekuur is gratis. We zijn beschikbaar en hebben een spreekkamer gereserveerd. Als ondernemer hoef je niet per sé schulden te hebben om langs te komen. Je mag ook komen sparren of komen als je advies nodig hebt. Iedereen is hier altijd welkom.”