Nieuws en Evenementen

‘Ideeën kanaliseren leerde ik tijdens de Ladder naar Succes’

02 juli 2019 8.00 uur
‘Ideeën kanaliseren leerde ik tijdens de Ladder naar Succes’

Creatief communiceren via tekeningen. Dat is waar tekencoach Tania Arkema uit Assen in gespecialiseerd is. Met haar bedrijf Picasso Coaching richt de kinder- en opvoedcoach zich op dagelijkse opvoedproblemen.

Picasso Coaching is het resultaat van haar eigen passies en een zoektocht naar iets dat écht bij haar past. “Ik ben al dertien jaar kinder- en jeugdtherapeut en heb eerder een eigen praktijk gehad. Een eigen onderneming, dat wilde ik weer, maar dan met iets dat beter bij mij past.” Dat werd een combinatie van kinder-, opvoed- en tekencoaching. Deels ontstaan vanuit haar liefde voor tekenen en schilderen en deels vanuit de door haar gevolgde opleidingen. “Kinderen en tekenen horen bij elkaar. Ik gaf al kunstzinnige clinics aan kinderen en tekende veel met ze. Daarnaast heb ik een eigen atelier. Ik wilde alles samenbrengen en met anderen delen hoe rijk en boeiend tekeningen zijn. Laten zien dat ze heel veel kunnen vertellen.”

Boodschap in kindertekeningen

Als tekencoach past ze de natuurlijke beeldtaal toe die kinderen gebruiken om een eventuele hulpvraag helder te krijgen. “Problemen in iemands ontwikkeling, leerproblemen of kinderen die te maken krijgen met scheidingen en rouw. Kinderen beheersen de tekentaal, maar kunnen wat ze meemaken nog niet altijd in woorden uitdrukken”, legt Arkema uit. “Door creatief te communiceren kun je deze kinderen hierin begeleiden. Hoe meer je weet over het interpreteren van kindertekeningen, hoe eenvoudig het is om de boodschap of hulpvraag eruit te halen. Maar ik stel geen diagnoses, doe alleen hypotheses. Die hypotheses kunnen een startpunt vormen voor kinder- of tekencoaching.”

Picasso Coaching richt zich daarbij op de opvoedsituatie. Geen langdurige trajecten, maar concreet, helder en duidelijk werken. Ook organiseert Arkema inspiratiebijeenkomsten waarin opvoeders kennismaken met onder meer de symboliek en ontwikkeling van een kindertekening. Daarnaast heeft Arkema zelf diverse workshops ontwikkeld voor ouders, pedagogisch medewerkers en mede-opvoeders.

Ideeën kanaliseren

Tijdens de Ladder naar Succes leerde ze speerpunten binnen haar bedrijf kiezen. “Ik heb geleerd om mijn ideeën te kanaliseren. Ik wilde zo veel doen, maar het is verstandiger om eerst met een deel te starten. Niet alles in één keer, maar in fasen. Daarna opbouwen. Ik ben heel blij dat ik de Ladder heb gevolgd”, blikt Arkema terug. 

Enthousiast vertelt ze verder. Hoe ze ‘de Ladder’ gebruikte om te ontdekken of haar idee kon standhouden en hoe inspirerend ze het vond om met andere startende ondernemers te praten. “Ik wilde de mogelijkheden onderzoeken. Kijken of ik ervoor moest gaan of dat ik mijn ideeën op de plank moest laten liggen. Dat laatste kon ik simpelweg niet over mijn hart verkrijgen. Het was daarnaast fijn om mijn ideeën bij een ander te kunnen toetsen. De input van anderen versterkt je eigen idee enorm.”