Nieuws en Evenementen

Hoe is het nu met.. An Meertens?

16 oktober 2018
Hoe is het nu met.. An Meertens?

Week in, week uit vertellen ondernemers op deze plek over hun bedrijf en het ondernemerschap. Zo vertelde An Meertens uit Assen bijna twee jaar geleden in de rubriek over de levensverhalen die ze schrijft. Hoe gaat het nu met haar en An Schrijft?

“Ik heb zulk leuk werk”, vertelt ze met een glinstering in haar ogen. “Na een paar gesprekken voel je je zo betrokken bij mensen. En ieder traject is weer volledig anders.” Enthousiast vertelt  Meertens verder over de levensverhalen die ze schrijft. Over het contact met de mensen die ze interviewt, hun dankbaarheid en de soms verrassende situaties waar ze in belandt. Bijna twee jaar geleden kon Meertens met vervroegd pensioen. Dat leek haar wel wat, maar hele dagen niks doen, wilde ze beslist niet. “Beetje achter de geraniums zitten”, grapt ze. Serieus gaat ze verder: “Ik had dan wel het plan om te stoppen, maar wat dan?”

Op tv

Voor het bedrijf waar ze werkte redigeerde ze veel rapporten. Ook interviewde ze regelmatig collega’s voor het personeelsblad. Werkzaamheden die ze met veel plezier deed. ‘Iets’ met interviewen leek haar daarom wel wat. Zo ontstond An Schrijft. Een kennis wees haar op de gratis workshopreeks De Ladder naar Succes in De Drentse Zaak. “Daar is mijn idee concreet geworden en de basis gelegd. Het was heel zinvol. Daarna ging het snel.”

Helemaal sinds ze in december te gast was in het tv-programma Business Class van Harry Mens loopt het storm. “Via een contact van mij kwam ik daar terecht. Toen ik werd benaderd had ik wel even een paniekmomentje, maar zo’n kans krijg je nooit weer. Doen dus. Het geeft je een enorm publiek en het is heel leuk om mee te maken. Die uitzending heeft mij ook ontzettend veel nieuwe klanten opgeleverd, vooral veel oud-ondernemers.”

Intensief

Om tot iemands levensverhaal te komen, voert Meertens meerdere gesprekken met de hoofdpersoon van het verhaal. Een intensief traject, waarbij ze de mensen goed leert kennen. “Ik heb voor een verhaal vier maanden opgetrokken met een man en zijn vrouw. De man was ernstig ziek. Vlak nadat het boek af was, kreeg hij slecht nieuws te horen. Tien dagen later is hij overleden. Op zijn crematie werden er stukken uit zijn levensverhaal voorgelezen. Dat komt dan wel heel dichtbij”, blikt ze terug.

Hoewel ze soms ook met de verdrietige aspecten van de levensverhalen moet omgaan, is ze toch blij dat ze de stap heeft genomen. “Ik had fijne collega’s. Nu zit ik alleen op een kantoor. Dat vind ik soms lastig, maar ik ben heel blij dat ik dit heb gedaan. Ik doe dingen waar ik als secretaresse nooit op gekomen was. Ik schrijf levensverhalen, geef workshops en ben schrijfcoach. Allemaal geweldig werk”, klinkt het tevreden.

Na ‘De Ladder’ volgde ze in De Drentse Zaak ook andere workshops, zoals de workshop acquisitie. Ook deed ze mee aan evenementen als Heel Drenthe Pitcht. “Koude acquisitie werkt niet als je levensverhalen schrijft. De interesse moet al aanwezig zijn. Ik moet het vooral hebben van mond-tot-mondreclame. De workshop acquisitie sloot dan wel niet helemaal aan bij wat ik doe, het zette mij wel aan het denken”, legt ze uit. “Alles brengt je een stap verder. Niets is zinloos.”