Nieuws en Evenementen

‘Het gaat niet om de ouders, maar om het kind’

17 april 2019 8.00 uur
‘Het gaat niet om de ouders, maar om het kind’

Een plek voor kinderen waar ze na een scheiding contact kunnen hebben met vader, moeder of opa’s en oma’s. Dat is een omgangshuis. Jenny Wijntje richtte Het Omgangshuis Drenthe op. Ter voorbereiding volgde ze in De Drentse Zaak de Ladder naar Succes.

Samen koken, je verjaardag vieren of leuk een spelletje spelen. Het kan allemaal in Het Omgangshuis Drenthe. Een veilige, neutrale en laagdrempelige plek waar kinderen na een scheiding of bij andere gezinsproblemen contact kunnen hebben met de niet-verzorgende ouder. Dit gebeurt op een moment dat het de ouders uitkomt. Ouders kunnen zelf kiezen voor contact via het omgangshuis, maar het kan ook door een rechter worden opgelegd. “Het kind staat altijd centraal”, vertelt oprichter Jenny Wijntje. “Iemand moet voor hem of haar opkomen. Dat doen wij. Natuurlijk gaan we ook met ouders in gesprek en praten we met hen over de reden waarom het contact niet verloopt zoals het moet. Maar we blijven neutraal. Ze mogen hun verhaal doen, maar we gaan er niet in mee. Het gaat niet om de ouders, maar om het kind. Die heeft nergens om gevraagd.”

Neutrale plek

Het omgangshuis is ook geschikt voor opa’s en oma’s. “Ook zij worden vaak de dupe van een scheiding”, legt Wijntje uit. Een andere doelgroep waar het omgangshuis zich op richt zijn pleeggezinnen. “Ook zij kunnen er profijt van hebben. We zijn een neutrale plek waar ook pleegkinderen hun ouders kunnen ontmoeten.” Een indicatie is dan ook niet nodig. Volgens Wijntje kunnen door goed contact veel problemen worden voorkomen. “Niet alleen hoeft een gezin geen traject in bij Jeugdzorg, ook voorkomen we psychische en lichamelijke problemen, zoals verlatingsangst, rebelsheid op school of bedplassen”, somt ze op.

Ladder naar Succes

Vorig jaar nam de onderneemster deel aan Business Voice Assen, een wedstrijd voor startende ondernemers met een goed idee. Wijntje eindigde als tweede en kwam daar in aanraking met de Ladder naar Succes, een gratis workshopreeks voor startende ondernemers. In de workshops wordt onder meer aandacht besteed aan communicatie, verzekeringen en belastingen. Maar ook aan de uitstraling van je bedrijf en van jou als ondernemer. “Ik heb onwijs veel gehad aan de workshop van Marjan Muis over hoe je je presenteert als ondernemer. Ze heeft me geleerd dat je mag zijn wie je bent en mag uitdragen wat je vindt”, vertelt Wijntje.

Diversiteit

Een ander voordeel van het volgen van de workshops vindt ze de contacten met mede-ondernemers. “Er doen zo veel verschillende mensen mee. Van die diversiteit en alle ideeën heb ik veel opgestoken. Ik heb met verschillende deelnemers ook nog steeds contact. Dat je zo’n netwerk opbouwt is heel fijn.” De onderneemster zit in de laatste fase van voorbereiding. “We hopen binnenkort los te gaan. Gelukkig, want we hebben al ontzettend veel aanmeldingen binnen. Wat zou het mooi zijn als iedere gemeente straks een eigen plek heeft waar omgang op deze manier wordt bevorderd. En dan zo neutraal en huiselijk mogelijk.”