Nieuws en Evenementen

‘Het begint allemaal bij onze passie voor groen’

01 mei 2019 8.00 uur
‘Het begint allemaal bij onze passie voor groen’

Vakidioten. Zo zijn de medewerkers van Alles over Groenbeheer gerust te noemen. Het bedrijf ondersteunt en adviseert groenbeheerders van gemeenten en provincies. Dat doen ze onder meer vanuit hun kantoor in De Drentse Zaak.

Alles over Groenbeheer is één van de grootste groenadviesbureaus in Nederland en heeft naast Assen, vestigingen in het Brabantse Eersel en Gelderse Ede. “We waren op zoek naar een plek in een bedrijfsverzamelgebouw toen we op De Drentse Zaak stuitten”, vertelt directeur Herman Wevers. “Het is goed gefaciliteerd en ondanks dat er allemaal bedrijven zitten, vind je hier het huiskamergevoel.”

Schakel tussen beleid en beheer

Binnenkort verhuist de hoofdlocatie in Eersel naar Veldhoven, waar een nieuw en energieneutraal kantoor wordt gebouwd. Met een warmtepomp en zonnepanelen. “Gaaf hè”, zegt Wevers. In het kantoor wordt onder meer gerecycled hout gebruikt. “Van bomen die gekapt moesten worden. We hebben een kleine kringloop gemaakt door ze terug te laten komen in het plafond en een tafel.” Ook om het gebouw heen is aan de natuur gedacht: zo groeien er bij- en vlindervriendelijke planten.

Medewerkers van het bedrijf vormen voor hun klanten een schakel tussen beleid en de uiteindelijke beheerders van het groen. “Het beleid wil iets, het beheer voert het uit. Daar hoort wat tussen. Die rol vervullen wij”, legt Wevers uit. “We leggen verbindingen en adviseren. Dat begint allemaal bij onze passie voor groen.” En die passie gaat ver, zo vertelt de directeur trots. “In Weert stond laatst een monumentale boom in brand. De brandweer was er snel, maar onze medewerkers waren er eerder. Ze lieten letterlijk alles uit hun handen vallen. Zo’n brand doet wat met ons. Grote, oude bomen, dat zijn echte parels. Daar lopen we allemaal warm voor. ”

‘Poten in de bagger’

Het is alweer dertien jaar geleden dat Wevers het bedrijf oprichtte. Drie vestigingen en achttien medewerkers later kijkt hij tevreden terug. “We zetten ons al jaren in voor de transitie van het traditionele groenbeheer naar het moderne groenbeheer, waarin we aandacht hebben voor dingen als biodiversiteit en de effecten op het klimaat”, legt hij uit. “Denk aan bloemrijke bermen. Dat begint te werken, want steeds meer organisaties zijn daar mee bezig.” Bij onder meer die transitie kan Alles over Groenbeheer versterking goed gebruiken, vooral voor de vestiging in Assen. “We zoeken mensen die onze passie delen, een opleiding binnen de groensector hebben afgerond en ambitie hebben. Mensen die willen werken bij een sociaal bedrijf, waarin iedereen elkaar kent en iedereen gelijk is. We doen het namelijk echt met z’n allen.”

Wat maakt Alles over Groenbeheer anders dan de andere adviesbureaus? Daar hoeft Wevers niet lang over na te denken: “We hebben zo veel kennis en ervaring. We kennen het traject van voor naar achter en hebben alles op het gebied van groenbeheer in huis. Hoewel alle medewerkers hbo- of universitair geschoold zijn, kennen ze het werk en de praktijk. Ze hebben ook allemaal met hun poten in de bagger gestaan.”