Nieuws en Evenementen

Grieta Koster wil wat betekenen voor een ander

21 februari 2018
Grieta Koster wil wat betekenen voor een ander

Ruim acht jaar geleden begon Grieta Koster per toeval als draagster bij Achaat Uitvaartverzorging in Assen. Vanaf april wordt ze mede-eigenaar van het bedrijf. Vanwege haar overstap naar het ondernemerschap volgde ze bij De Drentse Zaak de workshopreeks ‘De Ladder naar Succes’.

“Dit is echt een cadeautje”, vat Grieta Koster haar werk samen. Acht jaar geleden werd de Assense gevraagd als vrijwillig draagster bij Achaat Uitvaartverzorging. Toen twee medewerkers vertrokken, kreeg ze een nul-urencontract aangeboden. Dat contract werd almaar opgebouwd en per 1 april is ze mede-eigenaar van het bedrijf. Het is de bedoeling dat Koster over twee jaar het bedrijf zelfs overneemt, omdat oprichtster Edith Potjer dan met pensioen gaat. “Uit interesse ben ik de opleiding tot uitvaartverzorgster gaan volgen. Precies op het moment dat ik mijn baan kwijtraakte, hadden ze een vacature. Eigenlijk een droomscenario. Ik ben terechtgekomen in een branche die zo goed bij me past”, vertelt ze enthousiast.

Waardevol

Ze geeft aan vrijwel altijd in loondienst te hebben gewerkt. Daar gaat nu dus verandering in komen, omdat Koster het bedrijf straks als ondernemer voortzet. Als uitvaartverzorgster regelt en plant ze alles omtrent een uitvaart. Van rouwkaarten tot de uitvaart zelf. “Het is heel veelzijdig. Ik download de muziek, maak als het nodig is een Powerpointpresentatie of spreek tijdens de dienst. We leveren echt maatwerk.” Ook doet ze de laatste verzorging. “Dat is heel waardevol om te doen. Het is mooi dat je wat kunt betekenen voor een ander.”

Bijzonder

Voordat ze ging werken in de uitvaartverzorging, werkte Koster in de zorg. Ze was onder meer manager in een ziekenhuis en in de thuiszorg. Daarvoor werkte ze als kraamverpleegkundige. “Ik heb dus ervaring met het ter wereld komen van een mens en met het afscheid van het leven. Je komt niet dichter bij onbekenden als bij geboorte en overlijden. Ik blijf het bijzonder vinden dat je in een verdrietige situatie toch zo welkom bent bij nabestaanden.”

Vertrouwen

Om zich verder klaar te stomen voor het ondernemerschap volgde ze bij De Drentse Zaak de Ladder naar Succes. “Ik volgde via Facebook De Drentse Zaak al. Ik zag de oproep en dacht: ‘Ik ga er gewoon voor.’ De workshops gaven me echt het vertrouwen om dit te gaan doen. Ze bevatten alles wat van belang is voor een ondernemer. Wat voor mij heel belangrijk is, is het besef dat je zelf de onderneming bent. Dat het gaat om wat jij uitstraalt en waar jouw kwaliteiten liggen.  Sommige onderwerpen zijn misschien wat saaier, zoals de belastingen. Toch is het zo goed om daarbij stil te staan. Je krijgt er hoe dan ook mee te maken. Heel zinvol.”

Dezelfde intentie

Daarnaast genoot ze van de groep ondernemers waarmee ze ‘de Ladder’ volgde. “Zo veel verschillende mensen met zo veel verschillende achtergronden. Maar allemaal hebben ze dezelfde intentie: ondernemer worden. Het is heel mooi om dit te kunnen doen met mensen die je amper kent.”