Nieuws en Evenementen

Geheim van een goede (video)pitch? ‘Maak korte statements’

18 december 2019 8.00 uur
Geheim van een goede (video)pitch? ‘Maak korte statements’

Hoe presenteer je jezelf of je product of bedrijf? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. David Abee (AbeePro) begeleidt ondernemers die hiermee aan de slag willen. Dat doet hij met workshops, presentatietrainingen of speciale coachingstrajecten. Met bijvoorbeeld een videopitch als concreet resultaat.

Houding, kleding, intonatie, woordkeuze. Ze vormen slechts een selectie van alle facetten waar je als ondernemer op moet letten als je jezelf presenteert. Of je dat nou doet door middel van een videopitch of tijdens een presentatie voor een groep mensen. Die eerste vorm komt steeds vaker voor, ook bij bijvoorbeeld sollicitaties. Specialist David Abee legt graag uit wat een videopitch precies inhoudt: “Een videopitch geeft je de mogelijkheid om jezelf of je bedrijf te presenteren op beeld en duurt zo’n 30 tot 60 seconden. Maar het is méér dan alleen een pitch die op video staat. Je gebruikt spreektaal, kiest voor een korte en bondige tekst en denkt goed na over wat je overbrengt en vooral hoe je dat overbrengt.” 

Bewust van jezelf

Een pitch op video vraagt dan ook om een andere benadering dan een ‘gewone’ pitch. “Jezelf op beeld terugzien kan heel confronterend zijn voor mensen”, vertelt Abee. “Je wordt je ineens ontzettend bewust van jezelf. Van wat je doet met je handen, hoe je praat en hoe je staat. Maar dat betekent ook dat je je communicatie kunt sturen en daardoor zelf in handen hebt hoe je je presenteert. De ontdekking dat je daar invloed op hebt is heel leerzaam.” 

De cameraman maakt vanuit zijn kantoor in De Drentse Zaak audiovisuele producties en videocontent en coacht daarnaast ondernemers met hun communicatieve vaardigheden. Dat gaat van startende ondernemers naar CEO’s. Ook verzorgt hij voor Netwerken en Pitchen de (voorbeeld)videopitches die tijdens het evenement in De Drentse Zaak worden vertoond. “Als cameraman zag ik dat veel mensen het moeilijk vinden om zich een houding te geven voor de camera. Ze vonden het spannend, waren soms angstig. Ik dacht: dat moet anders kunnen. Je hebt immers zelf de controle, maar je moet dat soms eerst ontdekken. Een videopitch helpt je, je natuurlijke manier van presenteren te vinden.”

‘Iedereen is ergens onzeker over’

Maar waar moet je aan denken bij het voorbereiden van een videopitch én het opnemen? Abee heeft verschillende tips. “Iedereen is wel ergens onzeker over. Op beeld zie je dat duidelijk terugkomen in houding of in woordkeuze. Een beetje coaching helpt je daar al snel overheen. Het maakt je comfortabel.” Daarnaast ziet hij veel pitches langskomen die niet aansluiten bij de doelgroep van de ondernemer. “Je moet eigenlijk praten vanuit de ontvanger. Denk aan wat die wil weten. En gebruik korte statements. Als je iets in één woord kunt omschrijven, moet je dat vooral doen.”