Nieuws en Evenementen

‘Er is meer dan uurtje factuurtje’

25 september 2019 8.00 uur
‘Er is meer dan uurtje factuurtje’

Wil je meer halen uit je verdienmodel of ben je juist op zoek naar een alternatief? Volg dan de workshop Verdienmodellen op 10 oktober in De Drentse Zaak. De workshop van Eelco Bakker geeft ondernemers inzicht in enkele bekende, maar vooral ook in vernieuwende verdienmodellen. 

Waar is je klant bereid voor te betalen? Een belangrijke vraag voor iedere ondernemer. Verdienmodellen bepalen namelijk hoe een ondernemer zijn of haar geld verdient. Dat kan bijvoorbeeld een uurtarief zijn of een vast bedrag voor een bepaalde dienst. “Veel van die modellen zijn heel gebruikelijk in de markt, maar er is zoveel meer mogelijk”, legt workshopgever Eelco Bakker uit. De business developer en projectleider van de OndernemersFabriek Drenthe helpt regelmatig ondernemers bij het kiezen van een geschikt verdienmodel. “Als je eens in de mogelijkheden duikt, kan het je helpen heel anders naar je bedrijf en je business model te kijken.” 

Abonnementen en leasen

Misschien zijn er alternatieve manieren te bedenken waarop je je geld kunt verdienen of kun je een extra verdienmodel toevoegen. Als voorbeeld noemt Bakker de abonnementsvorm. “Vroeger hoorde een abonnement alleen bij de krant of bij een sportschool. Nu kun je bijna alles in abonnementsvorm krijgen.” Een ander soort verdienmodel dat je steeds vaker ziet, is de mogelijkheid tot leasen. “Dat gaat tot aan het leasen van een jeans aan toe. Klanten betalen steeds meer alleen voor wat ze daadwerkelijk gebruiken. Vaak vanuit een duurzaamheidsgedachte.” 

Daarnaast brengt de keuze voor een vernieuwend verdienmodel nog een ander voordeel mee, zo vertelt Bakker. “Een gek, afwijkend verdienmodel kan ook een goed marketinginstrument zijn. Dat kan je veel aandacht van bijvoorbeeld de pers opleveren.” De workshop moet deelnemers inzicht geven in de mogelijkheden. “Naast dat we op een leuke manier anders naar je bedrijf en je businessmodel gaan kijken, leer je veel nieuwe en soms zelfs betere verdienmodellen. De workshop dwingt je om anders te gaan kijken. Er is echt meer dan het ‘uurtje-factuurtje’. En anders geld verdienen, kan ook betekenen dat je meer geld gaat verdienen.”

Samenwerking

De Drentse Zaak en de OndernemersFabriek werken al enkele jaren samen en organiseren regelmatig gezamenlijk evenementen. Dit najaar worden er in het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat verschillende workshops gegeven in samenwerking met de Ondernemersfabriek. De workshop Verdienmodellen is daar één van. “Een leuke plek met goede faciliteiten”, vertelt de projectleider van de OndernemersFabriek. “Ik heb De Drentse Zaak nooit als concurrent gezien. We zijn juist complementair aan elkaar. Onze werkzaamheden kruisen, maar bijten niet.”