Nieuws en Evenementen

Electric Motorcycles Assen: ‘Duurzaamheid leeft’

03 juli 2018
Electric Motorcycles Assen:  ‘Duurzaamheid leeft’

Sinds januari verkoopt en verhuurt Mario ten Berge uit Assen elektrische motoren. Geen benzinestank meer, een groot vermogen én tegelijkertijd hartstikke duurzaam. Daarnaast organiseert Electric Motorcycles Assen toertochten, waar mensen kunnen ervaren hoe het is om elektrisch te rijden.

“Mensen kijken soms toch vreemd tegen een elektrische motor aan. Een oordeel hebben mag, een vooroordeel niet. Je moet het immers eerst proberen en ervaren. Pas daarna mag je afgeven”, begint Mario ten Berge. Het is de reden dat de Assenaar met zijn bedrijf regelmatig toerritten organiseert. “Je moet mensen meenemen en het laten beleven. Dan pas gaan we het gesprek aan. Kritiek volgt dan eigenlijk nooit. Iemand die heeft gereden, is overtuigd. Mensen komen met een lach van de motor af en zijn direct om.”

Goede hoek

Electric Motorcycles Assen maakt onderdeel uit van Electric Motorcycles Nederland, waar geïnteresseerden terecht kunnen voor voertuigen met een elektrische aandrijving op twee, drie of vier wielen. Zo’n vijf jaar geleden kwam Ten Berge in contact met de oprichter en ging het balletje rollen. “Na onze ontmoeting dacht ik al dat hij best wel eens in de goede hoek zat. Toen mijn werk in 2017 ophield, besloot ik ervoor te gaan”, legt hij uit. De ondernemer is nu zelfstandig dealer in Assen, maar kan gebruik maken van de importeur, het netwerk en de naam van het landelijke bedrijf.

Volgens Ten Berge is duurzaamheid een ‘hot item’, maar worden elektrische motoren nog niet altijd geaccepteerd. “Toch zien we dat veel mensen klaar zijn voor elektrisch rijden. De wereld verandert, net als onze maatschappij. Daarmee verandert ons vervoer ook. Of we nou willen of niet. We merken wel dat we mensen nog vaak moeten overtuigen. Dat is een mooie uitdaging en leuk om te doen.”

Geen seconde spijt

Al eerder had Ten Berge een eigen onderneming. Ruim 15 jaar was hij als zelfstandige actief in de meubelbranche, voor hij besloot iets anders te gaan doen. Toch koos hij ervoor om begin dit jaar de gratis workshopreeks Ladder naar Succes te volgen in De Drentse Zaak. “Ik wilde opnieuw beginnen, ondanks dat ik al ervaring had met het opzetten van een bedrijf. Van mijn deelname heb ik geen seconde spijt gehad. Tijdens de Ladder ontdekte ik nieuwe dingen en kwam ik erachter dat ik bepaalde dingen nog niet helemaal goed deed. Zo is er door de jaren heen veel wet- en regelgeving veranderd.”

Hij bewaart vooral goede herinneringen aan de workshop van Marjan Muis, die gaat over ‘bezield ondernemen’. “Die workshop trok mij uit mijn comfortzone en deed me anders kijken maar mijzelf. Als ondernemer is het belangrijk dat je weet wie je bent en waar je staat. Het heeft me echt aan het denken gezet. Maar eigenlijk waren alle workshops belangrijk. Als ik iemand spreek die ook voor zichzelf wilt beginnen, adviseer ik altijd meteen de Ladder te gaan doen.”

Over De Drentse Zaak

In De Drentse Zaak komen gevestigde ondernemers en starters samen. In het monumentale pand aan de Beilerstraat in Assen kan men terecht voor kennis en inspiratie, voor (flex)ruimtes en een perfecte werk- en vergadersfeer.