Nieuws en Evenementen

‘Een goede boekhouder verdient zichzelf terug’

24 april 2019 8.00 uur
‘Een goede boekhouder verdient zichzelf terug’

Zelfstandigenaftrek, MKB winstvrijstelling, de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Duizelt het je al? Het is weer de tijd van het jaar: voor 1 mei moet de belastingaangifte de deur uit. Maar wat als je dat niet redt? Of als je tijdens het invullen erachter komt dat je echt geen idee hebt wat je aan het doen bent?

Gelukkig kun je dan terecht bij Elina Liewes van Administratiekantoor Liewes. Zij helpt ondernemers al jaren met het indienen van hun jaarlijkse belastingaangifte, de btw-aangiftes en andere financiële, administratieve zaken. Ook particulieren kunnen bij Liewes terecht. Ze is één dag in de week in De Drentse Zaak te vinden. “Doe je niet voor 1 mei aangifte? Dan kun je uiteindelijk boetes krijgen”, vertelt ze. Om dat te voorkomen kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de Belastingdienst. “Via de Belastingtelefoon kun je uitstel vragen tot 1 september.”

Makkelijk fouten maken

Liewes raadt ondernemers af om zelf aan de slag te gaan met de aangifte. “Ik zou echt adviseren om het uit handen te geven. Er komt een hoop specifieke kennis bij kijken en je maakt makkelijk fouten. Het is eenvoudig om iets op de verkeerde post te boeken. En als je als ondernemer je financiële administratie op orde hebt, hoeft een boekhouder je helemaal niet veel te kosten. En een goede boekhouder verdient zichzelf altijd terug.”

Maar wat maakt Liewes anders dan andere boekhouders? Daar hoeft ze niet lang over na te denken: “Ik controleer niet alleen je cijfers, ik denk ook mee en geef je advies. Het draait namelijk niet alleen om cijfers.” Daarom heeft de onderneemster altijd meerdere keren per jaar contact met haar klanten. “Sowieso met iedere btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting. Die vijf contactmomenten gaan over veel meer dan de financiële gegevens: Hoe staat het ervoor? Wat zijn de plannen?”, legt Liewes uit. “Zo wil ik van écht toegevoegde waarde zijn”, benadrukt ze.

Waardevolle tips

“Dat zou ik ondernemers ook graag willen meegeven: communiceer je plannen met je boekhouder. Die kijkt altijd vanuit een andere hoek en kan je waardevolle tips geven.” Een tip die Liewes iedereen wil meegeven heeft te maken met toeslagen, zoals de zorg- en huurtoeslag. “Geef ieder jaar je nieuwe inkomen door. Zo ontvang je nooit te veel en voorkom je dat je moet terugbetalen.”

Sinds een paar jaar werkt Liewes iedere donderdag in een flexkantoor in De Drentse Zaak. Hoewel ze woont in Groningen, zou ze niet anders meer willen. “Het is een ontzettend vriendelijke, sociale en open cultuur. Mensen zijn écht geïnteresseerd, bevlogen en enthousiast. Hier vind ik mijn sociaal netwerk, kun je even kletsen en heb je collega’s”, vertelt ze. “En het is een netwerk waar ik klanten uithaal.”