Nieuws en Evenementen

‘Echt een kickstart van je onderneming’

19 juni 2019 8.00 uur
‘Echt een kickstart van je onderneming’

Een digitaal oefenprogramma voor stotteraars. Dat wil Bea van Meerveld uit Assen ontwikkelen. De taal- en spraaktechnoloog met een achtergrond in de ontwikkelingspsychologie zag met eigen ogen hoe belemmerend stotteren is.

Een onderzoeker, gericht op het verbinden van mensen door het ondersteunen van communicatie. Zo omschrijft Bea van Meerveld uit Assen zichzelf. Of het dan gaat om problemen op communicatief vlak of om spraak an sich. Dat laatste speelt vooral een belangrijke rol in het project waar ze nu mee bezig is: het ontwikkelen van een digitaal oefenprogramma voor stotteraars.

Digitaal oefenprogramma

De taal- en spraaktechnoloog met een achtergrond in de ontwikkelingspsychologie zag met eigen ogen hoe belemmerend stotteren is. Haar zoon stotterde namelijk flink. “Het is hartverscheurend om te zien wat dat met een kind doet. Helemaal als je ziet dat het hem begint te frustreren. Dat hij stopt met grapjes maken of met het aangaan van een gesprek”, vertelt ze. Haar zoon kreeg begeleiding van een stottertherapeut in Groningen. Daardoor merkte ze hoeveel tijd ze kwijt waren aan alle sessies. “Met mijn ene kind zat ik veel in Groningen, terwijl mijn andere kind dan thuis zat te wachten”, legt ze uit. “Ook moesten we thuis veel stotteroefeningen doen, en die waren ook niet heel erg leuk.”

Toen ze haar zoon topografie-oefeningen zag doen achter de computer, zag ze dat het ook anders kan. “Hij kreeg na een goede oefening een mop te horen. Zo easy, maar het werkt.” Het bracht haar op het idee voor het digitale oefenprogramma. “Programma’s als Taalzee, Rekentuin en Duolingo zijn goede voorbeelden van hoe het eruit kan komen te zien. Denk aan verschillende soorten oefeningen met een beloningscomponent. Je moet een opdracht afronden om met een nieuwe te kunnen beginnen.”

Verbinding

Voor het ontwikkelen van het programma zocht de onderneemster de samenwerking met een andere ondernemer en de stottertherapeut van haar zoon. “Ik kan mijn kennis over ontwikkelingspsychologie en kunstmatige intelligentie gebruiken en tegelijkertijd mijn eigen ervaringen. Maar ik ben onderzoeker en ken de businesskant niet. Daarom pakt iemand anders dat op”, legt ze uit.

Het project is slechts één van de dingen die ze doet met haar bedrijf Cerca, wat Spaans voor dichtbij is. “Verbinding staat centraal en is altijd het doel. De digitale media zijn daartoe het middel”, licht ze toe. Om zich verder te verdiepen in het ondernemerschap volgde Van Meerveld in De Drentse Zaak de gratis workshopreeks de Ladder naar Succes. De workshops zijn speciaal voor startende ondernemers ontwikkeld. “Het is echt een kickstart van je onderneming. Je leert veel nuttige dingen, maar je bouwt ook een mooi netwerk op. Zowel binnen de groep deelnemers, als binnen het gebouw”, vertelt ze tevreden.