Nieuws en Evenementen

De variatie aan ondernemers is enorm

24 juli 2019 8.00 uur
De variatie aan ondernemers is enorm

Een zoektocht naar een geschikte flexplek in Assen bracht Yvette Meinema (Buro Horizon) naar De Drentse Zaak. De communicatie- en bestuursadviseur vond thuiswerken namelijk te stil. Bijkomend voordeel: het sparren met andere ondernemers.

“De variatie aan ondernemers in De Drentse Zaak is enorm en daardoor heel waardevol. Het geeft je de mogelijkheid met hen te sparren. Over zaken die je bezighouden in het ondernemerschap en over werkgerelateerde zaken”, vertelt ze enthousiast in de lounge van het ondernemerscentrum aan de Beilerstraat. “Ik heb hier al veel gesprekken gevoerd waar ik ontzettend veel aan had.”

20 jaar ervaring

Meinema werkt als communicatie- en bestuursadviseur binnen haar eigen bedrijf: Buro Horizon. Ze richt zich daarbij vooral op complexe communicatievraagstukken en verandertrajecten. Denk aan fusies, sluitingen of een nieuwe organisatievisie. “Heel breed dus”, legt ze uit. “Neem als voorbeeld een organisatie die een locatie sluit. Samen met de HR-afdeling maak ik een plan. Hoe begeleid je die verandering zo dat het de beste optie is voor iedereen?” Haar werkzaamheden brachten haar in de afgelopen 20 jaar bij een groot aantal organisaties en overheden. Van zorg naar onderwijs en van overheid naar het bedrijfsleven. Al die jaren ervaring zijn dan echt van meerwaarde. Je bent snel op de nieuwe situatie ingespeeld.”

Zo voert ze opdrachten uit als bestuursadviseur of als communicatieadviseur. “In die 20 jaar heb ik veel gezien en meegemaakt. Daarom hou ik wel van wat complexere vraagstukken. Soms stap je daarbij echt op een rijdende trein, een andere keer is het een meer afgebakend project.”

Horizon verbreden

Dat ze iedere keer bij een andere organisatie werkzaam is, ziet ze niet als nadeel. Sterker nog, ze noemt het een verrijking. “Ik vind switchen niet moeilijk, al is het altijd jammer om weer een leuke plek te verlaten. Maar het geeft energie. Voor mij voegt het echt iets toe.” Dat is ook de reden waarom ze - na jaren in loondienst te hebben gewerkt - besloot voor het ondernemerschap te gaan. “Het begon te kriebelen, ik werd onrustig. Ik kon mijn ideeën niet kwijt, want daar was geen ruimte voor. Nu ben ik degene die beslist of iets past of niet. Als zzp’er heb ik ook tijd om mijn eigen horizon te verbreden.”

Eén van de manieren waarmee ze dat doet is de workshop Boost je Project, die ze samen met Karen de Jong geeft. Een workshop van een dag waarin deelnemers concreet aan de slag gaan met een project dat voor hun gevoel vast zit. “En dat is precies waar ik organisaties graag bij help: zij zetten een nieuwe stip aan de horizon en ik ondersteun ze daarbij.”