Nieuws en Evenementen

De Ladder: terug naar de basis

05 februari 2020 8.00 uur
De Ladder: terug naar de basis

“Ondernemen is één grote les in uit je comfortzone stappen”, vat Marjolein Nijstad ondernemen samen. De ondernemerscoach uit Assen helpt vrouwelijke ondernemers met het inzetten van hun persoonlijke ontwikkeling voor de groei van hun bedrijf.

“Veel onderneemsters starten enthousiast en merken dan dat ze blijven steken. Maar waar zit dat dan in?”, legt Marjolein Nijstad uit. Volgens de ondernemerscoach ligt de oorzaak vaak in de persoonlijke ontwikkeling van de onderneemster. Daarom werkt zij samen met hen toe naar de beste en meest succesvolle versie. “Ik haal het grote doel dat iemand heeft naar voren. Door groot te dromen kun je veel bereiken”, onderstreept Nijstad. “Maar de vraag is dan: wie moet je zijn om dat doel te bereiken? Hoe kom je van A naar B, wat heb je daarvoor nodig en wat moet je nog leren en doen? Dat vraagt vaak ook om een andere mindset.” 

Voedingsconsulent

Met haar coachingspraktijk richt ze zich daarom ook op de combinatie business, mindset en leefstijl. Tot een paar jaar geleden werkte Nijstad in loondienst, tot ze merkte dat dat niet meer bij haar paste. “Ik kreeg een conflict en later een burn-out en wilde nooit meer in loondienst. Maar ja, wat dan?” Tijdens een zoektocht naar een vervolgstap ontdekte ze de opleiding tot voedingsconsulent. Na de opleiding begon ze voor zichzelf. “Dat ging meteen hartstikke goed. Ik werkte alleen veel met ondernemers en merkte dat mijn werkzaamheden steeds meer verschoven. Ik coachte vooral op mindset en persoonlijke ontwikkeling. Voeding en leefstijl verschoven naar de achtergrond.”

Ze weet dat ze lang niet de enige ondernemerscoach is, maar gelooft erin dat ze zich goed kan onderscheiden. “Iedereen mag zich coach noemen. De coachpraktijken schieten als paddenstoelen uit de grond”, erkent ze. “Daarom ben ik geen businesscoach, maar een echte ondernemerscoach. Ik coach de ondernemer.” Om haar werk te verduidelijken neemt ze een fundering als voorbeeld: “Als ondernemer ben je de fundering van je bedrijf. Die fundering moet je versterken en vergroten. Want je kunt jouw grote droomhuis niet bouwen op de fundering van een stacaravan.”

‘Ladder bracht veel duidelijkheid’

Hoewel Nijstad al een paar jaar ondernemer is, besloot ze zich vorig jaar toch in te schrijven voor de De Ladder naar Succes. Deze workshopreeks in De Drentse Zaak behandelt alle facetten van het ondernemerschap en is speciaal ontwikkeld voor startende ondernemers. “Ik merkte dat ik de basisstappen van het ondernemen had overgeslagen en daardoor basiskennis miste. Daarom wilde ik even wat stappen terugzetten”, legt ze haar keuze uit. “De Ladder heeft voor mij ontzettend veel zaken opgehelderd. Op juridisch vlak, maar ook over dingen rondom verzekeringen en de belasting.” Ook aan het leren pitchen bewaart ze goede herinneringen. “In een paar zinnen leren zeggen wie je bent en wat je doet, is ontzettend leerzaam. De Ladder heeft veel duidelijkheid gebracht.”