Nieuws en Evenementen

"De Ladder naar Succes was supergaaf en heel nuttig"

10 juli 2019 8.00 uur

Na 25 jaar in loondienst besloot Arthur Enklaar de sprong in het diepe te wagen. Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en volgde in De Drentse Zaak de Ladder naar Succes. Alles met één doel: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk helpen.

Dat doel verklaart ook de naam van zijn bedrijf: Happines Manager. Hiermee wil Arthur Enklaar zich inzetten voor ‘social return’, oftewel het creëren van werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Geen onbekend terrein voor de ondernemer: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Bij mijn vorige werkgever - een groot consultancybedrijf - was ik verantwoordelijk voor een contract waar ook social return onder viel. Aangezien er vooral hbo+-geschoold personeel werkte, was dit een uitdaging. Daar probeerden we zo creatief mogelijk mee om te gaan. Dat inspireerde me.”

Enklaar wil mensen helpen in zowel hun persoonlijke, als professionele ontwikkeling. Daarvoor heeft hij voor de Happiness Manager een bijzonder traject ontwikkeld: de zogenoemde No-code opleiding WEM. “Dat is een nieuwe manier waarmee mensen razend snel een applicatie kunnen ontwikkelen, zonder dat ze daar code voor hoeven te schrijven. Daardoor kan iedereen het leren. In een paar weken leren deelnemers hoe ze een complete webapplicatie moeten bouwen”, legt Enklaar uit. Daarna brengen deelnemers het geleerde in de praktijk door een praktijkopdracht bij een organisatie uit te voeren.

Huisstijl

Dit kan bij een partner van het platform WEM, een andere organisatie of een bedrijf. “De bedoeling is dat iemand ervaring op kan doen, zodat hij of zij uiteindelijk weer aan het werk kan. De komende tijd hoop ik dan ook veel ondernemers te ontmoeten waar we de praktijkkant kunnen laten uitvoeren. Zij kunnen voor een gering bedrag een applicatie laten maken. Dat is heel waardevol.” Enklaar is ambitieus. Zijn doelstellingen zijn dan ook duidelijk. Over vijf jaar moeten minimaal honderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de training hebben gevolgd. Met als belangrijkste resultaat dat minstens tachtig van hen een passende en duurzame arbeidsplaats hebben gevonden.

Als voorbereiding op zijn overstap naar het ondernemerschap volgde Enklaar in De Drentse Zaak de gratis workshopreeks De Ladder naar Succes. “Dat was supergaaf en heel nuttig. Je krijgt kwalitatief goede workshops die leuk zijn om te volgen. Ik had vanuit mijn oude functie wel wat dingen meegekregen, maar ik heb zo veel nieuwe dingen gehoord”, vertelt hij enthousiast. “De workshop van Marcel van Beetz van Studio Eijsink over logo en huisstijl vond ik heel leuk. Marcel straalt vertrouwen uit, begrijpt hoe het in elkaar zit en liet leuke voorbeelden zien. Ik heb hem dan ook gelijk gevraagd mijn huisstijl te ontwerpen. Dat is ook het mooie aan de Ladder en De Drentse Zaak: je doet veel leuke contacten op.”