Nieuws en Evenementen

‘De Ladder geeft je structuur en houvast’

19 februari 2020 8.00 uur
‘De Ladder geeft je structuur en houvast’

De natuur naar binnen halen, om de focus op buiten te richten: dat is wat Deirdre Lagas wil bereiken met haar werk. En dat is te zien, want de kunstenares (Kei in Kunst) én biologe maakt bronzen dieren, zoals paarden, vogels en eekhoorns

Van eekhoorntjes bevestigd op een stam van berkenhout tot huiszwaluwnesten onder boekenplanken van appelhout; ook haar inspiratie haalt Deirdre Lagas direct uit de natuur. “Mijn werk is een weerspiegeling van de levende natuur”, legt ze uit. “Toen ik vorig jaar met mijn gezin in onze tuin zat te eten, vielen ons de huiszwaluwen op die een nestje aan het maken waren onder de daklijst. Dat bracht me op het idee van het bronzen zwaluwnesten onder boekenplanken. Een ideale manier om de natuur je huis in te brengen”, geeft ze als voorbeeld. Naast dat haar werk geïnspireerd is op de natuur, hebben de kunstwerken nog wat gemeen: het bronzen materiaal. “Ik werk graag met brons. Het is een prachtig, duurzaam materiaal dat heel lang mee gaat. Ik wil echt iets blijvends maken.”

In de natuur werken

In haar atelier Kei in Kunst in Eext wil ze niet alleen mooie dingen maken, maar in de toekomst ook workshops geven. “We zijn nu een atelier aan het bouwen in de tuin, zodat we straks écht in de natuur kunnen werken. Ik wil mensen uit hun drukke en vaak stressvolle modus halen. De natuur is zo goed voor je. Voor je gezondheid én voor je creativiteit. Het geeft je energie, een goed gevoel en positiviteit. Je staat versteld van wat je dan kan.” Lagas is opgeleid als bioloog en combineert haar werk als kunstenaar, met haar baan als ecoloog bij een groot adviesbureau. “Ik vind het heerlijk om die twee werelden te kunnen combineren”, vertelt ze enthousiast.

Structuur en houvast

In september vorig jaar volgde Lagas in De Drentse Zaak de workshopreeks De Ladder naar Succes. De workshopreeks is speciaal ontwikkeld voor startende ondernemers en behandelt alle facetten van het ondernemerschap. Denk aan de belasting, zakelijke verzekeringen of je online zichtbaarheid. “Ik las in de krant voor het eerst over de Ladder”, blikt de onderneemster terug. “Bij het starten van een onderneming komt zoveel kijken, terwijl je eigenlijk geen idee hebt wat allemaal. De Ladder geeft je aanknopingspunten, structuur en houvast”, klinkt het tevreden. 

Ze bewaart goede herinneringen aan de workshop van Irene Wildenbeest over het pitchen van je bedrijf. “Vat maar eens in een paar zinnen samen wat je doet. Dat is heel lastig”, licht ze toe. Maar ook aan de groep deelnemers denkt ze met plezier terug. “Het is fijn om dit te doen met allemaal gelijkgestemden. Er was zo’n positieve vibe.”