Nieuws en Evenementen

DDZ op Dinsdag: Ondernemen en de AVG

21 maart 2018
DDZ op Dinsdag: Ondernemen en de AVG

Al tijden wordt er veel over gesproken, maar vanaf 25 mei is het zover. Dan gaat de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in. Vanaf die datum geldt in heel de Europese Unie dezelfde privacywetgeving. Wat dit betekent voor jou als ondernemer? Daar kom je op 27 maart achter, tijdens de derde editie van DDZ op Dinsdag.

De kans is groot dat de nieuwe privacywetgeving ook om aanpassingen binnen jouw organisatie vraagt. Volgens spreker en advocaat Jeroen Sprangers van Rein Advocaten & Adviseurs zijn de bedrijven die niets hoeven te veranderen op ‘één hand te tellen’. “Ieder bedrijf met personeel deelt bijvoorbeeld al automatisch gegevens. Denk aan de salarisadministrateur, de accountant, de Belastingdienst.” Maar ook zzp’ers moeten aan de slag, zo vertelt Sprangers. “De wetgeving is voor iedereen die met persoonsgevoelige data werkt.”

Meer verantwoordelijkheid

De AVG zorgt er onder meer voor dat de privacyrechten van de mens worden versterkt en uitgebreid. Daarnaast legt de Algemene verordening gegevensbescherming meer verantwoordelijkheid bij organisaties neer. Als organisatie ben je namelijk vanaf eind mei verplicht om aan te tonen dat je je aan de wetgeving houdt.

Centraal in de wetgeving staat de vraag of je je organisatie zo hebt ingericht dat je zorgvuldig met persoonsgegevens en data omgaat. Dat klinkt behoorlijk ingewikkeld. Maar volgens Sprangers hoeft dat het niet te zijn. “De AVG is ook weer niet zo’n groot spook. Het gaat er onder meer over dat je nadenkt over met wie je persoonsgegevens deelt en of je klant weet wat je met die gegevens doet. We zijn ons vaak niet bewust van alle gegevens die worden verzameld. De wetgeving is daarom van meerwaarde en vraagt soms om enkele aanpassingen binnen je bedrijf. Ook naar je klant toe. Want zeg eens eerlijk: zou jij zaken willen doen met een bedrijf dat zegt die zorgvuldigheid niet belangrijk te vinden?”

Bewustwording

Tijdens de derde editie van DDZ op Dinsdag ontdek je wat de AVG betekent voor jou als ondernemer. Advocaat Jeroen Sprangers is zeer ervaren in herstructureringen en heeft als IT-specialist een voorliefde voor innovatie, startups en bijzondere samenwerkingsverbanden. In de ICT-wereld bemoeit hij zich vooral met privacyvraagstukken. Hij weet dus als geen ander hoe je je moet voorbereiden op de AVG en kan je er alles over vertellen.

Tijdens het kennisevenement in De Drentse Zaak geeft Sprangers inzicht in de wetgeving en waar het voor staat. Hij vertelt aan welke eisen je als ondernemer minimaal moet voldoen en hij geeft je handvatten waarmee je de organisatie intern kunt verbeteren. “Niemand gaat ervan uit dat je deze persoonsgegevens voor 100 procent kunt beschermen. Je kunt bijvoorbeeld altijd gehackt worden. De wet brengt dan ook vooral een stuk bewustwording mee. We moeten van het niveau waarop we met onze ogen gesloten alles toelaten, naar het niveau waar we bewust over dit soort dingen nadenken.”

Aanmelden

De Drentse Zaak helpt ondernemers graag verder. Daarom heeft het ondernemers- en kenniscentrum ‘DDZ op Dinsdag’ in het leven geroepen. Tijdens de inspiratie- en kennisavonden in De Drentse Zaak zijn succesvolle ondernemers te gast of andere mensen die van jou een nog betere ondernemer kunnen maken.

Het evenement op 27 maart begint om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) en wordt afgesloten met een netwerkborrel. De toegang tot DDZ op Dinsdag is gratis. Wel vragen we je vooraf aan te melden via info@dedrentsezaak.nl.