Nieuws en Evenementen

DDZ op Dinsdag: ben jij rood, groen, geel of blauw?

20 februari 2019 8.00 uur
DDZ op Dinsdag: ben jij rood, groen, geel of blauw?

Hoe laad jij je weer op als je moe bent? Het antwoord op deze vraag zegt veel over je DISC-profiel. Waar ligt je voorkeur? Bij rood, groen, geel of blauw? Deelnemers van DDZ op Dinsdag weten nu alles over de verschillende persoonlijkheidsprofielen en de voorkeuren van zichzelf en een ander.

DDZ op Dinsdag is een gratis kennisevenement voor ondernemers. De Drentse Zaak organiseert de kennis- of inspiratiesessies enkele keren per jaar om ondernemers verder te helpen op een bepaald terrein. Dit keer stonden de persoonlijkheidsprofielen van DISC centraal. De workshop werd gegeven door René Lolkema, eigenaar van Lolkema Training en Ondersteuning. Centraal in het werk van Lolkema staat communicatieoptimalisatie, oftewel het verbeteren van communicatie tussen collega’s en naar klanten.

Herkenning

De persoonlijkheidsprofielen van DISC spelen hierin een belangrijke rol. Want waarom klikt het met die ene persoon alsof je elkaar al jaren kent? Terwijl jij en die andere persoon maar langs elkaar heen blijven praten? Het heeft allemaal te maken met verschillende voorkeuren op het gebied van communicatie en gedrag van mensen. “Je gaat er vaak vanuit dat jouw zienswijze de juiste is”, legt Lolkema uit aan de deelnemers. “Accepteren dat iemand op een andere manier denkt, is eigenlijk de basis. Het is lastig om je in een ander te verplaatsen, als je niet in staat bent om op zijn of haar stoel te zitten.”

Het evenement was zeer interactief. Naast een uitleg over de verschillende profielen die er zijn, kregen deelnemers diverse opdrachten. Ook de voorbeeldsituaties die Lolkema schetste, zorgden regelmatig voor herkenning. “Dat heb ik ook”, klonk het geregeld. Door middel van antwoorden op vragen ontdekten deelnemers wat hun volgorde in de verschillende voorkeuren is. Zo willen mensen met een rode voorkeur graag beslissen en hebben zij behoefte aan richting, terwijl mensen met een gele voorkeur willen beïnvloeden en behoefte hebben aan erkenning. Iemand met een groen profiel wil uitvoeren en heeft daarvoor instructie nodig. De voorkeur van een ‘blauw iemand’ ligt bij bedenken. Hij of zij heeft daarvoor vooral informatie nodig.

Inzicht

DISC-profielen geven zelfinzicht, maar ook inzicht in het handelen van de ander. “Liep een gesprek niet lekker? Ga eens voor jezelf na: Was de ander rustig? Of juist veel aan het woord? Was hij of zij mens- of juist taakgericht? Als je weet onder welk profiel iemand valt, kun je het gesprek soepeler laten verlopen. Als je weet waar iemand behoefte aan heeft, kun je daar op inspelen.”

Vervolg

DDZ op Dinsdag was slechts een introductie in de wereld van persoonlijkheidsprofielen, want er is nog veel meer te ontdekken. Daarom organiseert René Lolkema op dinsdagavond 5 maart een verdiepende workshop. Hierin gaat hij dieper in op de basis, ontdek je hoe je meer uit samenwerkingen kunt halen en is er meer ruimte voor persoonlijke aandacht.