Nieuws en Evenementen

Broodfonds: “Vertrouwen is altijd het vertrekpunt”

10 april 2019 8.00 uur
Broodfonds: “Vertrouwen is altijd het vertrekpunt”

Ben je als zzp’er ziek? Dan heb je ook geen inkomen. Tenzij je je scheel betaalt aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dat moet anders kunnen, dacht ondernemer Jacob Heitman. Hij runt als flexwerker in De Drentse Zaak niet alleen twee bedrijven, sinds kort is hij ook als voorzitter betrokken bij het Broodfonds Assen e.o: “Ik vind het een heel mooi principe. Je steunt elkaar en bent er voor elkaar als het wat minder gaat.”

Een Broodfonds is een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid, speciaal voor ondernemers. Een lokale broodfondsvereniging bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers die elkaar steunen bij ziekte. Iedere maand zetten deelnemers een vast bedrag opzij. Is een deelnemer langdurig ziek, dan krijgt hij of zij schenkingen van de andere ondernemers in de vereniging. Voor Jacob Heitman de manier waarop hij als ondernemer een vangnet creëert, mocht hij langdurig arbeidsongeschikt worden. “Ik had eerst een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar je betaalt je scheel aan premie. Ik vroeg me af of het ook anders kon”, legt hij uit.

Lokale broodfondsvereniging

En dat bleek te kunnen. In zijn zoektocht ontdekte hij een informatiebijeenkomst van de Broodfondsmakers. De oprichters begonnen al in 2006 hun eigen Broodfonds. Hun kennis en ervaring zetten ze nu in om anderen te helpen bij het oprichten van een lokale broodfondsvereniging. Inmiddels zijn er in Nederland 464 verenigingen actief in 259 steden. In totaal zijn er ruim 21.000 deelnemers. “Vertrouwen is altijd het vertrekpunt. De hele constructie is gebaseerd op het schenkingsrecht. Je kent elkaar, vormt samen een kring. Je besodemietert elkaar niet”, vertelt Heitman. “Ook de beroepsgroep maakt niet uit. Iedereen betaalt hetzelfde en iedereen is welkom.”

Broodfonds Assen e.o is in april gestart. Al bijna dertig ondernemers stapten in. Op de wachtlijst is nog plek voor zo’n zeven anderen. Je kunt kiezen uit schenkingen variërend tussen de 500 tot 2500 euro netto per maand voor een maandelijkse inleg tussen de 32,50 tot 122,50 euro. De eerste maand is voor eigen risico van de ondernemer. Na twee jaar stopt de uitkering. Volgens het Broodfonds is namelijk 99 procent van de mensen na twee jaar weer aan het werk. Daarnaast blijft de inleg - na aftrek van contributie en schenkingen - van de deelnemer. Stappen ze uit het Broodfonds, dan nemen ze hun saldo mee.

Vergaderen in de Drentse Zaak

Heitman werkt vanuit de flexruimte in De Drentse Zaak als projectregisseur voor zijn twee bedrijven: Buro Horatius en SpringPartner. Als projectregisseur houdt hij zich bezig met ontwikkel- en inrichtingsvraagstukken voor het landelijk gebied. Wanneer daar meer mensen voor nodig zijn, werkt hij onder de vlag van de coöperatie SpringPartner. In december organiseerde Broodfonds Assen e.o in De Drentse Zaak een vervolgbijeenkomst. Ook vonden er al vergaderingen in DDZ plaats. “Alles was top geregeld. Wat ook leuk is, is dat er al mensen vanuit De Drentse Zaak ingestapt zijn of interesse hebben getoond. Een Broodfonds is ook een netwerk. Van een hovenier en een kok, naar een dakdekker en een fysiotherapeut. Er zitten allerlei ondernemers in. Je kunt er dan ook heel veel uithalen.”