Nieuws en Evenementen

Wia Eleveld: ‘Blij dat ik het toch gedaan heb’

29 augustus 2018
Wia Eleveld: ‘Blij dat ik het toch gedaan heb’

Ontwerpstudio, meubelstoffeerderij en creatief studio: Helaku is het allemaal. In haar studio aan huis kan Wia Eleveld uit Assen zich helemaal uitleven. “Het is zo leuk om de door jou gemaakte producten op straat te zien.”

Zolang als ze zich kan herinneren is ze al creatief bezig. Jarenlang werkte ze in de kledingbranche. “Ik heb in het verleden er wel vaker aan gedacht om voor mijzelf te beginnen, maar pas nadat ik mijn baan kwijtraakte, pakte ik de creatieve draag weer op en begon de echte ontdekkingsreis. Die startte met de zoektocht naar een geschikte naam. Op internet stuitte ze op ‘Helaku’, een begrip dat bij de Indianen vandaan komt. Het betekent ‘volop zon’. “Ik vond het belangrijk dat het positief werd en zonnig. Ik heb nog een poosje verder gezocht naar namen, maar Helaku bleef terugkomen.”

Nieuw leven voor oude meubelen

De zon maakt haar producten inmiddels herkenbaar. Zo is het in haar logo verwerkt en hangt er aan de tassen die ze maakt een sleutelhanger met daarop de zon. In haar studio ontwerpt Eleveld onder meer tassen, portemonneetjes, kettingen en woonaccessoires. Altijd met leer. “Dat komt overal in terug”, legt ze uit. Daarnaast knapt ze in opdracht oude meubelen op en stoffeert ze die. “Ik blaas oude meubelen nieuw leven in. Daarin is het belangrijk dat het wel iets van de ander wordt en niet van mij.”

Inmiddels is ze een jaar met veel plezier bezig. “Ik kan me weer helemaal uitleven. Mijn vorige werk deed ik ook met plezier, maar het is zo leuk om dingen voor mensen te maken en de door jou gemaakte producten op straat te zien. Ik ben heel blij dat ik toen doorgepakt heb en toch voor mijzelf ben begonnen”, vertelt ze enthousiast. “Tassen zijn op zo’n beetje iedere hoek van de straat te koop, maar mijn tassen zijn uniek. Ik koop leervellen waar maar één of twee tassen uit kunnen en verwerk er details in die ze speciaal maken. Dan heb je een tas die nergens anders te koop is.”

Aanrader

In het voorjaar koos ze na enige twijfel ervoor om toch de Ladder naar Succes te volgen. Ze was op internet al eerder op de workshopreeks voor startende ondernemers gestuit, maar aarzelde omdat ze graag zelf dingen uitzoekt. “Ik liep echter wel eens tegen dingen aan. Je werkt als ondernemer veel alleen. Dan is het fijn om er met mensen over te kunnen praten. Toen ik eens tassen naar een klant bracht, zat workshopgeefster Marjan Muis daar. Ze was zo enthousiast dat ik besloot mee te doen.” Van haar deelname heeft ze achteraf gezien absoluut geen spijt. “Ik heb heel leuke mensen leren kennen en dingen ontdekt waar ik nog niet aan gedacht had. Ik ben blij dat ik het toch gedaan heb en raad het anderen ook echt aan.”