Nieuws en Evenementen

Beeldend notuleren brengt woord en beeld samen

19 september 2018
Beeldend notuleren brengt woord en beeld samen

Als zakelijk tekenaar tovert ze tijdens bijeenkomsten of vergaderingen een wit vel om in een waar kunstwerk. Esther van der Linden ontdekte haar passie voor beeldend notuleren tijdens de workshopreeks Ladder naar Succes.  

De ondernemer schreef zich in voor de gratis workshopreeks omdat ze naar eigen zeggen nieuwsgierig was. Dat ze aan het einde van ‘de Ladder’ een concreet bedrijfsidee had, had ze nooit verwacht. ‘Was getekend, Esther van der Linden’ biedt onder meer workshops, getekende animaties en illustraties en praatplaten aan.

Bijzondere aantekeningen

Ze was toe aan wat anders, toen ze toevallig stuitte op de Ladder naar Succes, een gratis workshopreeks voor (startende) ondernemers in De Drentse Zaak. “Mensen zeiden vaak dat ik voor mijzelf moest beginnen, maar ik merkte dat dat een soort weerstand in mij opriep. Toen dat gevoel verdween, zag ik de Ladder langskomen. Ik ben breed georiënteerd, leergierig en nieuwsgierig. Ik dacht: ik steek er altijd wat van op. Ook bood het mij een mooie kans om te kijken of het ondernemerschap wat voor mij is. De workshopreeks heeft mijn bedrijf gemaakt tot wat die nu is”, vertelt ze enthousiast.

Tijdens de workshops maakte ze namelijk op haar eigen, bijzondere manier aantekeningen. Woorden en beelden bracht ze samen in een soort tekening. “De workshopgevers waren helemaal enthousiast. Dat enthousiasme zette mij aan het denken. Ik vind tekenen leuk, ik kan het goed en ik kan er bedrijven mee helpen.” In september schreef ze haar bedrijf in bij de Kamer van Koophandel.

Beelddenkers

Over wat ze wil bereiken met haar werk is ze duidelijk: communicatie kan zo veel effectiever. “Ik breng beeld en woord samen. Er zijn ontzettend veel beelddenkers. Door beeldend te notuleren bereik je hen ook. Daarnaast levert het je een kernboodschap op dat veel beter blijft hangen, omdat je het in één oogopslag ziet. Dit zijn geen notulen die zo in een bureaula verdwijnen.” Ook levert ze getekende animaties, waarin ze de missie of visie van een bedrijf verwerkt. “Of ik breng een project zo op een andere manier in beeld”, legt ze uit. Hetzelfde geldt voor illustraties, die gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld (jaar)verslagen. “Geen gedownloade plaatjes van internet, maar illustraties die echt passen bij het verhaal.”

Niet alleen

Ze noemt De Ladder naar Succes inspirerend en heel divers. “Je krijgt van alle facetten van het ondernemerschap iets mee. Ik had zelf bijvoorbeeld nooit aan algemene voorwaarden gedacht. Eigenlijk zou ik de Ladder nog wel eens willen volgen, maar met de kennis die ik nu heb. Veel dingen waar ik nu mee bezig ben, hebben we toen besproken”, blikt ze terug. “Toen ik koos voor het ondernemerschap, was ik bang om bijvoorbeeld collega’s te gaan missen. Inmiddels weet ik dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt op zoveel mensen terugvallen.”