Nieuws en Evenementen

Automatiseren: ‘Doe je het niet, dan mis je de boot’

06 november 2019 8.00 uur
Automatiseren: ‘Doe je het niet, dan mis je de boot’

Samenwerking tussen mens en machine. Dat is waar Eddy de Boer uit Assen naar streeft. Zijn bedrijf EC Robotics helpt organisaties en mkb’ers met het automatiseren van mensenwerk. Zodat hun medewerkers zich kunnen richten op dat wat ze écht leuk vinden.

Volgens Eddy de Boer is het als bedrijf belangrijk om te blijven investeren in automatisering. “Doe je het niet, dan mis je de boot. Je wordt te duur en verliest je concurrentiepositie. Daarnaast gaat je bedrijf er altijd beter van presteren”, legt hij uit. “Om bij te blijven kun je niet negeren wat er in de wereld om je heen gebeurt.” De ondernemer begrijpt dat dat zorgen bij medewerkers oproept, maar gelooft erin dat mens en machine heel goed in staat zijn om samen te werken. “Een machine kan bepaalde dingen uit handen nemen. Vaak blijft het werk voor mensen wel bestaan, maar wordt het alleen anders ingericht.”

Kunstmatige intelligentie

Na jarenlang in loondienst te zijn geweest, besloot De Boer in 2018 voor zichzelf te beginnen. Naar eigen zeggen borrelde het al even en wilde hij graag zelf meer richting geven aan de dingen die hij deed. “Ik vind het leuk om op veel plekken te komen, onderdeel te zijn van netwerken. In mijn vorige baan zat ik toch veelal binnen op kantoor.” Nu hij als zzp’er werkzaam is, kiest hij waar mogelijk voor de samenwerking. “Samen ben je sterker dan alleen. Ik werk graag met anderen.” Zo werkt hij samen met een compagnon aan opdrachten waarin kunstmatige intelligentie een rol speelt. Dat is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig problemen oplossen. “Het is toch supergaaf als machines de dingen kunnen doen die wij minder leuk vinden, zodat we zelf tijd hebben voor de leuke dingen?” Het is ook één van de redenen waarom De Boer sinds anderhalf jaar regelmatig vanaf de flexplek in De Drentse Zaak werkt. “Een bewuste keuze. Ik wilde in een werkomgeving zijn. Thuis is meer afleiding en aangezien ik veel onderweg ben, is een flexplek ideaal.”

Mkb’ers

De adviseur en projectmanager helpt vooral mkb’ers bij het automatiseren van hun werkzaamheden. “Grote bedrijven hebben namelijk vaak een eigen afdeling. Mkb’ers kan ik écht helpen”, licht hij toe. “Ik vind het mooi als ik met een ondernemer mee kan kijken en daarbij mijn analytische vaardigheden kan inzetten: Wat is het probleem waar het bedrijf mee zit? Hoe kunnen we het oplossen? Welke mogelijkheden zijn er? En dat je dan vervolgens iets ziet werken wat jij hebt bedacht.”