De Drentse Zaak
Werken, ontmoeten, groeien.

Mogen we je voorstellen aan... Jeanette Kram?

“De deuren staan altijd open en de juiste informatie is nooit ver weg”

Ze worden in de Drentse Zaak liefkozend ‘de Jeanetjes’ genoemd: Jeanette Kram en Jeannette Meersma, eigenaren van Kram & Meersma Schuldhulpverlening voor Ondernemers (SHVO). Een hele mondvol, maar dan is het wél meteen duidelijk wat ze doen. Maar hoe zijn ze hier terechtgekomen? En welke rol spelen zij bij het Jaar van de Verbinding van De Drentse Zaak? Wij vroegen Jeanette Kram het hemd van het lijf.

Ha Jeanette, fijn dat je tijd hebt om geïnterviewd te worden, kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Jeanette Kram en ik zit nu twee jaar in De Drentse Zaak. Het eerste half jaar als freelancer met Jeannette Meersma voor Florijn SHVO. Toen Florijn stopte zijn we samen verder gegaan en hier dus blijven zitten.”

De Drentse Zaak is dus wel een ideale plek voor jullie?

“Jazeker, wij vinden het een erg plezierige werkomgeving. We hebben een mooi kantoor, alle voorzieningen zijn bij de hand en het collegiale contact met de andere huurders maakt het nog leuker. We kunnen successen delen maar ook zaken bespreken waar we tegenaan lopen. En natuurlijk ligt De Drentse Zaak erg centraal voor onze klanten.”

Wie zijn jullie klanten dan?

“Onze klanten zijn ondernemers die door bepaalde omstandigheden in moeilijkheden zijn gekomen. Ze hebben vaak een erg vervelende situatie meegemaakt. Wij bieden dan een luisterend oor en zoeken met hen naar een oplossing. Vaak is dat een schuldregeling en soms is er extra coaching en mediation nodig. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorkomen wat er in het verleden mis is gegaan.”

Hoe komen klanten bij jullie?

“Via verschillende manieren. Soms via de gemeente, soms komen ze zelf en soms via ons netwerk. En voor wie ons nog niet weet te vinden: iedere maandag en woensdag houden wij inloopspreekuur. Iedereen mag dan vrijblijvend langskomen met vragen. Zelfs als je denkt dat je het zelf kunt oplossen is extra advies nooit weg. Daar zijn wij voor!”

Goh, wat interessant, hoe kom je eigenlijk in dit vak terecht?

“Ik heb gewerkt als bedrijfsadviseur en als schuldhulpverlener. In dit werk komen beide functies mooi samen.”

Je hebt af en toe wel flink wat geduld nodig of niet?

“Klopt, en het komt ook wel eens voor dat je bij persoonlijke begeleiding niet altijd goed matcht met een klant. Gelukkig kan ik in sommige gevallen van dossier ruilen met Jeannette Meersma. Wij versterken elkaar en vullen elkaar aan wat betreft persoonlijke eigenschappen.”

Dat is handig, zo’n fijne wisselwerking!

“Dat is het zeker. En dat moet ook wel, want met irritaties in het spel kom je qua coaching ook niet veel verder. Als we het van elkaar overnemen, kunnen we ondernemers beter begeleiden.”

Wat doe je eigenlijk in je vrije tijd?

“Nou, ik ben getrouwd en heb drie meiden van 10, 11 en 14 jaar. Dus daar besteed ik veel tijd aan. En ik vind het ook erg leuk om te gaan hardlopen. Zo leuk dat ik ook running therapeut ben.”

Euh… running therapeut?

“Ik begeleid mensen bij het hardlopen. Vaak lopen mensen namelijk in een veel te hoog tempo en leggen ze zichzelf doelen en prestaties op. Dat kan voor extra stress zorgen. Maar sporten moet juist ontspannend zijn. Als je op de juiste wijze hardloopt, werkt het stressreducerend. Ik leer mensen ook te genieten van het hardlopen, van de omgeving en van het sporten zelf.”

Dat begeleiden zit dus diep ingeworteld bij jou!

“Haha ja, dat is inderdaad zo. Toevallig kwam mijn schoonzus hiermee en toen ben ik dat dus gaan doen, want ik vind begeleiden inderdaad leuk. Ik mag een tijdje met mensen meelopen, en meemaken hoe ze veranderen. Dat is echt leuk om te zien! Mijn rol is dan bijvoorbeeld dat ik ze een spiegel voorhoud en uit bepaalde patronen haal door ze op alternatieven te wijzen.”

En in De Drentse Zaak begeleid je ook; zo heeft Kram en Meersma SHVO mede het Jaar van de Verbinding opgezet. Waarom eigenlijk?

“Als huurders kunnen we elkaar mooi aanvullen. Als mensen hier binnenkomen, weten ze niet welke kennis hier allemaal te halen is. Door als huurders samen te werken, kunnen we veel meer bereiken. We moeten met elkaar gaan nadenken over hoe we de klanten helpen. Onze klanten kunnen hierdoor bijvoorbeeld onze adviezen meteen in de praktijk brengen.”

Dat klinkt goed! Tot slot nog één vraag dan; wat zou je ondernemers willen meegeven?

“Laat je goed informeren over het ondernemerschap. Goed zijn in jouw vak is niet voldoende om een succesvol bedrijf te runnen. Er zijn zo veel zaken waar je rekening mee moet houden. Ga bijvoorbeeld de Ladder naar Succes volgen. Of stap eens binnen bij De Drentse Zaak om je plan te laten checken. De deuren staan altijd open en de juiste informatie is binnen deze muren nooit ver weg.”