De Drentse Zaak
Werken, ontmoeten, groeien.

Mogen we je voorstellen aan… Bert van der Veen?

“Ik vind het hier fantastisch!”

Bert van der Veen is een van de nieuwe gezichten in De Drentse Zaak. De energieke Drent is procesverbeteraar en projectleider bij onze huurder Ondernemend Assen. Maar wie is hij eigenlijk precies? Tijd om hem het hemd van het lijf te vragen.

Hé, wie ben jij?

“Mijn naam is Bert van der Veen en sinds begin juni werk ik voor Ondernemend Assen als procesverbeteraar en projectleider. Ik ben zelf ondernemer: ik heb een adviesbureau dat zich richt op kwaliteitsverbetering en verbetering van processen in organisaties en bedrijven. Ik was al lid van Ondernemend Assen toen deze vacature vrijkwam. Inmiddels zit ik hier alweer bijna drie maanden. Mijn taak is het verbinden van diverse partijen. Dat vind ik het leukst om te doen én het zit midden in mijn comfortzone. Waarin ik mijn uitdaging vind? In het neerzetten van mooie projectresultaten. Door deze combinatie heb ik ontzettend veel plezier in mijn werk.”

Welke projecten heb je onder je hoede?

“Het verbeteren van het technisch onderwijs in regio Assen, het realiseren van duurzame oplossingen en betere bereikbaarheid van de bedrijventerreinen per fiets. Onze missie met het project om technisch onderwijs in regio Assen te verbeteren bijvoorbeeld, is om opleidingen beter aan te laten sluiten bij de vraag van de ondernemers. Als dit lukt, gaan we echt een verschil maken. Voor zowel ondernemers, de opleidingen als de studenten.”

Wat is je achtergrond?

"Ik ben geboren en getogen in Emmen. Na wat omzwervingen in Twente, Engeland en de Achterhoek keerde ik daar weer naar terug. In die jaren studeerde ik scheikunde en daarna deed ik een master toegepaste bedrijfskunde aan de Cranfield University, zo’n tachtig kilometer ten noorden van Londen. Na een paar jaar werken als chemisch analist en kwaliteitsmanager was ik wel klaar met scheikunde. Ik richtte ik me op het bedrijfsleven en besloot een bedrijf te starten. In 2008 schreef ik me bij de KvK. Dat was in de week dat Lehman Brothers failliet ging. Ik dacht nog: dat is in Amerika, daar ga ik geen last van hebben. Dat heb ik geweten. Maar ik heb altijd vertrouwen gehad in mezelf. Dat heb ik ook uitgestraald. En dan hebben anderen ook vertrouwen in je. Daardoor heeft mijn bedrijf de crisis overleefd.”

Wat vind je het belangrijkste in jouw leven?

“Dat is het vinden van balans. Ik werk hard en hou van stevig trainen, maar neem ook voldoende rust. Ik roei graag en train drie tot vier keer per week. In die sport is balans ook belangrijk: als je in een skiff, een eenpersoons-roeiboot, ook maar even een verkeerde beweging maakt, val je om. Je moet ontzettend gefocust zijn. Er is geen ruimte voor iets anders in mijn hoofd. Na een training is mijn hoofd dan ook altijd helemaal leeg. De boog kan niet altijd gespannen zijn.”

En, hoe vind je het hier in DDZ?

“Mijn aanstelling hier was mijn eerste kennismaking met De Drentse Zaak. Ik vind het hier fantastisch. Mijn eerste indruk was dat het hier net als in de stad Assen heel gemoedelijk is. De ontvangst is gastvriendelijk, iedereen die hier rondloopt aanspreekbaar, en in overleg kan alles: als ik hier bijvoorbeeld een evenement wil organiseren dan kan dat geregeld worden. En wil ik het ergens anders organiseren? Dan is dat ook geen probleem.”

Heb je nog een tip voor ondernemers?

“Ik zie dat veel ondernemers het belang van acquisitie onderschatten. Toen ik net begon als ondernemer, deed ik dat zelf ook: ik dacht ik dat ik aan één dag per maand wel genoeg had. Maar in de praktijk ben ik er nu zo’n drie dagen per week mee bezig. Het doel is namelijk niet alleen om nieuwe klanten binnen te halen, maar ook om in beeld blijven bij bestaande opdrachtgevers. Je moet continu duidelijk maken welke waarde je kunt toevoegen. Alleen zo blijf je overeind als ondernemer!”
 

Meer weten over Ondernemend Assen? Op de website ondernemend-assen.nl vind je alles over de organisatie, haar speerpunten, de activiteiten en meer.