De Drentse Zaak
Werken, ontmoeten, groeien.

Bbz voor oudere ondernemers

Ben je 60 jaar of ouder en al minstens tien jaar ondernemer? Vallen de inkomsten de laatste jaren tegen, maar zou je wel willen blijven ondernemen tot je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt? Speciaal voor deze ondernemers is het Bbz voor oudere ondernemers. 

Een belangrijk verschil met de andere Bbz-regelingen is dat jouw onderneming niet meer per se levensvatbaar hoeft te zijn. Wel moet je ieder jaar minimaal € 7.930 (2019) winst maken om in aanmerking te komen voor deze aanvullende bijstand. De ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak kunnen je op verschillende manieren helpen:

1. Aanvullende periodieke uitkering
De Bbz-regeling voor oudere ondernemers vult jouw gezinsinkomen - tot je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt - aan tot bijstandsniveau. Het ligt aan de hoogte van jouw inkomen en vermogen of dat van een eventuele partner of je deze uitkering geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen. 

2. Bedrijfskapitaal
Als oudere zelfstandige kun je in aanmerking komen voor een eenmalig bedrag van maximaal € 9.819 (2019) om te investeren in jouw bedrijf. Of dit bedrag wordt verstrekt in de vorm van een schenking of een renteloze lening, ligt aan het vermogen van jou en jouw eventuele partner. 

Voorwaarden
Niet iedere ondernemer van 60 jaar en ouder komt in aanmerking voor het Bbz voor oudere ondernemers. Er zijn namelijk een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen: 

  • Je komt uit de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo en je bedrijf is in Nederland gevestigd;
  • Je bent ouder dan 60 jaar, maar hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
  • Je bent al langer dan 10 jaar ondernemer en werkt per jaar minstens 1225 uur in je bedrijf;
  • Je hebt de zeggenschap over jouw bedrijf en draagt de financiële risico’s;
  • Jouw inkomen of het gezinsinkomen bedraagt minder dan de bijstandsnorm;
  • Je bedrijf moet niet levensvatbaar zijn;
  • Je kunt bij de bank geen financiering krijgen en er ook geen sprake van voldoende vermogen;
  • Je bedrijf maakt jaarlijks minimaal € 7.930 (2019) winst. 

Wil je meer weten over het Bbz voor oudere ondernemers? Onze ondernemersadviseurs helpen je graag. Neem contact met ze op via a.rouwkema@wpda.nl of k.olijve@wpda.nl.