De Drentse Zaak
Werken, ontmoeten, groeien.

Bbz voor gevestigde ondernemers

Bestaat jouw bedrijf al minstens 1,5 jaar en ben je door tijdelijke omstandigheden in financiële problemen gekomen? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Bbz voor gevestigde ondernemers.

De Bbz-regeling voor gevestigde ondernemers is speciaal voor zelfstandigen die tijdelijk problemen hebben met hun inkomen. Dit komt door zogenoemde ‘bijzondere omstandigheden’. Normaal kun je namelijk met de omzet die je draait gewoon je investeringen doen, je rekeningen betalen en in je eigen onderhoud voorzien. Nu wil dat even niet meer. Herkenbaar? Dan zijn er meerdere mogelijkheden:

1. Aanvullende periodieke uitkering
De Bbz-regeling vult je inkomen aan tot de bijstandsnorm. Deze uitkering duurt maximaal een jaar en kan in sommige gevallen worden verlengd met een periode van maximaal 24 maanden. Deze uitkering is een renteloze geldlening. Later wordt aan de hand van het inkomen uit het jaar waarin de uitkering is verstrekt bepaald of en hoeveel je eventueel moet terugbetalen. 

2. Bedrijfskapitaal
Loopt de levensvatbaarheid van je bedrijf gevaar? Kun je bijvoorbeeld leveranciers tijdelijk niet meer betalen en belangrijke investeringen niet meer doen? Dan kom je ook in aanmerking voor een rentedragende lening tot maximaal € 196.381 (2019). Deze lening kent een rentepercentage van 8 procent en moet je in maximaal tien jaar terugbetalen. 

Voorwaarden
Niet iedere ondernemer komt in aanmerking voor het Bbz voor gevestigde ondernemers. Er zijn een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen: 

  1. Je komt uit de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo en je bedrijf is in Nederland gevestigd;
  2. Je bent ouder dan 18 jaar en hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  3. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
  4. Je werkt per jaar minstens 1225 uur in je bedrijf;
  5. Je hebt de zeggenschap over jouw bedrijf en draagt de financiële risico’s;
  6. Jouw inkomen of het gezinsinkomen bedraagt minder dan de bijstandsnorm;
  7. Je bedrijf moet levensvatbaar zijn;
  8. Je kunt bij de bank geen financiering krijgen en er ook geen sprake van voldoende vermogen.

Wil je met één van de ondernemersadviseurs van gedachten wisselen over het Bbz voor gevestigde ondernemers? Neem dan contact met ze op via a.rouwkema@wpda.nl of k.olijve@wpda.nl