De Drentse Zaak
Werken, ontmoeten, groeien.

Bbz voor beëindigende ondernemers

Is je bedrijf niet meer levensvatbaar en wil of moet je het beëindigen? Het beëindigen van een bedrijf is vaak niet in een week geregeld. Soms heb je nog voorraad of heb je nog projecten die je moet afmaken. Het Bbz voor beëindigende ondernemers is speciaal voor ondernemers die deze periode moeten overbruggen.

Ook als er geen andere optie meer is dan stoppen met het bedrijf, kunnen de ondernemersadviseurs van De Drentse Zaak u helpen. Niet alleen met advies en begeleiding, maar misschien ook met een aanvullende periodieke uitkering. 

Aanvullende periodieke uitkering
De overheid kan jouw inkomen dan maximaal een jaar lang aanvullen tot bijstandsniveau. Dit geeft jou de ruimte om alles netjes af te ronden. Als de uitkering afloopt, moet het bedrijf ook daadwerkelijk beëindigd zijn. Deze uitkering is een renteloze geldlening. Of je deze lening geheel of gedeeltelijk moet terugbetalen, ligt aan jouw inkomen en het inkomen van een eventuele partner. 

IOAZ-uitkering
Ben je 55 jaar of ouder? Misschien heb je recht op een IOAZ-uitkering. De IOAZ is er voor oudere zelfstandig ondernemers die stoppen met ondernemen omdat ze te weinig inkomsten uit eigen bedrijf hebben. Je kunt in aanmerking komen voor de IOAZ-uitkering als je de afgelopen tien jaar hebt gewerkt, waarvan in ieder geval de laatste drie jaar als ondernemer. Maar let op! Deze uitkering moet je aanvragen voordat je met je bedrijf stopt. 

Voorwaarden
Niet iedere ondernemer komt in aanmerking voor het Bbz voor beëindigende ondernemers. Er zijn namelijk een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen: 

  1. Je komt uit de gemeente Aa en Hunze, Assen of Tynaarlo en je bedrijf is in Nederland gevestigd;
  2. Je bent ouder dan 18 jaar, maar hebt de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt;
  3. Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning;
  4. Je werkt per jaar minstens 1225 uur in je bedrijf;
  5. Je hebt de zeggenschap over jouw bedrijf en draagt de financiële risico’s;
  6. Jouw inkomen of het gezinsinkomen bedraagt minder dan de bijstandsnorm;
  7. Je bedrijf is niet levensvatbaar meer en je bent van plan om op korte termijn te stoppen;
  8. Er is sprake van geen of onvoldoende vermogen

Wil je weten of je in aanmerking komt voor het Bbz voor beëindigende ondernemers en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op met onze ondernemersadviseurs via a.rouwkema@wpda.nl of k.olijve@wpda.nl.